Azjatycka zupa z kurczakiem i makaronem

Pomoże we wzmacnianiu i budowaniu odporności na okres jesienno-zimowy.

Zupa azjatycka
Zupa azjatyckamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix


1.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
2.  Dodać orzeszki ziemne, rozdrobnić 3-4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, dodać prażoną cebulkę, wymieszać, odstawić.
3.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, odstawić.
4.  Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać 40 g sosu sojowego i 20 g oleju sezamowego, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do miski z kurczakiem, dokładnie wymieszać, odstawić.
5.  Do naczynia miksującego włożyć imbir i chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
6.  Dodać pozostałe 25 g oleju sezamowego i pieczarki, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
7.  Dodać marchewkę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować 10 min/100°C/obr. 1.
8.  Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron ryżowy, odstawić.
9.  Do naczynia miksującego dodać zamarynowanego kurczaka, szpinak, cebulę dymkę i pozostałe 10 g sosu sojowego, przemieszać kopystką, gotować 20 min/98°C/obr. W tym czasie odważony makaron zalać gorącą wodą, odstawić do namoczenia zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odsączyć przez koszyczek.
10.  Do naczynia miksującego dodać odsączony makaron, wymieszać kopystką, gotować 2 min/98°C/obr.. Zupę podawać udekorowaną rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z orzeszkami ziemnymi i prażoną cebulką.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix

1.  Posiekać natkę pietruszki i orzeszki ziemne.
2.  Dodać prażoną cebulkę, wymieszać, odstawić.
4.  Posiekać czosnek, dodać 40 g sosu sojowego i 20 g oleju sezamowego, wymieszać. Przełożyć do miski z odważonym kurczakiem, dokładnie wymieszać, odstawić.
5.  Posiekać imbir i chili, a następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem sezamowym. Dusić pieczarki przez około 5 minut. Przełożyć do garnka.
6.  Dodać marchewkę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować przez około 10 minut, delikatnie mieszając.
7.  Dodać zamarynowanego kurczaka, szpinak, cebulę dymkę i pozostałe 10 g sosu sojowego, przemieszać, gotować przez 20 minut. W tym czasie odważony makaron zalać gorącą wodą, odstawić do namoczenia zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odsączyć przez koszyczek.
10.  Do garnka dodać odsączony makaron, wymieszać, gotować przez 2 minuty. Zupę podawać udekorowaną rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z orzeszkami ziemnymi i prażoną cebulką.

Wskazówka: papryczki chili zależnie od odmiany, kraju pochodzenia oraz pory roku mogą różnić się intensywnością pikantnego smaku i aromatu. Przed przystąpieniem do wykonania przepisu należy sprawdzić intensywność papryczki oraz dostosować jej ilość w punkcie 5. do własnych preferencji.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas