Azjatycka zupa z kurczakiem i makaronem
Pomoże we wzmacnianiu i budowaniu odporności na okres jesienno-zimowy.

Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście lub 10 g natki pietruszki kędzierzawej, świeżej, tylko liście
- 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 3 łyżki prażonej cebulki, gotowej
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1,5-2 cm paski
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sosu sojowego
- 45 g oleju sezamowego
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1-2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół (patrz wskazówka)
- 200 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry
- 200 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g makaronu ryżowego, suchego, cienkiego, typu Vermicelli, połamanego na kawałki
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 2 łodyżki cebuli dymki, tylko zielona cześć, drobno posiekane
- gorąca woda, do namoczenia makaronu
Sposób przygotowania
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 s/obr. 8. 2. Dodać orzeszki ziemne, rozdrobnić 3-4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, dodać prażoną cebulkę, wymieszać, odstawić. 3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, odstawić. 4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać 40 g sosu sojowego i 20 g oleju sezamowego, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do miski z kurczakiem, dokładnie wymieszać, odstawić. 5. Do naczynia miksującego włożyć imbir i chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 6. Dodać pozostałe 25 g oleju sezamowego i pieczarki, dusić 5 min/120°C/obr. 1. 7. Dodać marchewkę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować 10 min/100°C/obr. 1. 8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron ryżowy, odstawić. 9. Do naczynia miksującego dodać zamarynowanego kurczaka, szpinak, cebulę dymkę i pozostałe 10 g sosu sojowego, przemieszać kopystką, gotować 20 min/98°C/obr. W tym czasie odważony makaron zalać gorącą wodą, odstawić do namoczenia zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odsączyć przez koszyczek. 10. Do naczynia miksującego dodać odsączony makaron, wymieszać kopystką, gotować 2 min/98°C/obr.. Zupę podawać udekorowaną rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z orzeszkami ziemnymi i prażoną cebulką.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix
1. Posiekać natkę pietruszki i orzeszki ziemne. 2. Dodać prażoną cebulkę, wymieszać, odstawić. 4. Posiekać czosnek, dodać 40 g sosu sojowego i 20 g oleju sezamowego, wymieszać. Przełożyć do miski z odważonym kurczakiem, dokładnie wymieszać, odstawić. 5. Posiekać imbir i chili, a następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem sezamowym. Dusić pieczarki przez około 5 minut. Przełożyć do garnka. 6. Dodać marchewkę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować przez około 10 minut, delikatnie mieszając. 7. Dodać zamarynowanego kurczaka, szpinak, cebulę dymkę i pozostałe 10 g sosu sojowego, przemieszać, gotować przez 20 minut. W tym czasie odważony makaron zalać gorącą wodą, odstawić do namoczenia zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odsączyć przez koszyczek. 10. Do garnka dodać odsączony makaron, wymieszać, gotować przez 2 minuty. Zupę podawać udekorowaną rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki z orzeszkami ziemnymi i prażoną cebulką.
Wskazówka: papryczki chili zależnie od odmiany, kraju pochodzenia oraz pory roku mogą różnić się intensywnością pikantnego smaku i aromatu. Przed przystąpieniem do wykonania przepisu należy sprawdzić intensywność papryczki oraz dostosować jej ilość w punkcie 5. do własnych preferencji.