Azjatycka zupa z kurczakiem i makaronem

Zupa azjatycka
Zupa azjatyckamateriały prasowe

Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście lub 10 g natki pietruszki kędzierzawej, świeżej, tylko liście
  • 40 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
  • 3 łyżki prażonej cebulki, gotowej
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1,5-2 cm paski
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sosu sojowego
  • 45 g oleju sezamowego
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1-2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół (patrz wskazówka)
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w 5 mm plastry
  • 200 g marchewki, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g makaronu ryżowego, suchego, cienkiego, typu Vermicelli, połamanego na kawałki
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 2 łodyżki cebuli dymki, tylko zielona cześć, drobno posiekane
  • gorąca woda, do namoczenia makaronu

Sposób przygotowania

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?