Baba drożdżowa
Baba dobrze wyrośnięta.
- 50 dag mąki
- 250 ml mleka,
- 5 żółtek, 6 dag drożdży,
- 15 dag cukru, 10 dag masła,
- 5 dag mielonych migdałów,
- cukier waniliowy,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 15 dag cukru pudru,
- 1 łyżka wódki
Przygotowanie:
1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Do miski wsypać 12 dag mąki, wlać gorące mleko, dokładnie wymieszać (tak, aby nie było grudek). Odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Dodać drożdże, wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
2. Masło stopić, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, przełożyć do zaczynu. Dodać resztę mąki, cukru i cukier waniliowy. Wszystkie składniki wyrabiać tak długo aż w cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki. Powoli nie przerywając ucierania wlewać stopione masło. Dodać mielone migdały i otartą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać.
3. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z łyżką wódki i 3 łyżkami wody na gładki lukier. Posmarować nim całą babkę, odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem ewentualnie udekorować Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut
1 porcja: 230 kcal