Reklama

Baba ganush

Baba ganush, czyli niesamowita pasta z bakłażana. Wspomnienie tunezyjskich wakacji przyrządzisz w łatwy sposób we własnej kuchni. Baba ganoush, baba gannoush, baba ghannouj lub baba ghannoug to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie.

Składniki

  • 2 upieczone bakłażany bez skórki
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • ćwierć szklanki jasnej tahiny

Baba ganush - przygotowanie

1. Bakłażany polej sokiem z cytryny. Odciśnij i drobno posiekaj. Stopniowo dodawaj oliwę i pastę tahini.

2. Przypraw do smaku czosnkiem i solą.

3. Podawaj z pieczywem.

Lubisz bakłażana? Sprawdź, jak inaczej możesz go przygotować:

Bakłażan z pomidorem

Kotlety z bakłażana

Bakłażan z bryndzą

Reklama


Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: bakłażan | Baba ganush | Pasta z bakłażana | pasta do kanapek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy