Babciny przepis na dynię w occie. Nie może jej zabraknąć w jesiennej spiżarni!

Dynia w occie to sposób na zachowanie smaków jesieni przez cały rok
Dynia w occie to sposób na zachowanie smaków jesieni przez cały rok123RF/PICSEL

Dynia - warzywo o licznych właściwościach

Działanie przeciwzapalne i antynowotworowe

Zobacz również:

    Wzmocnienie układu odpornościowego

    Sprzymierzeniec pięknej skóry

    Niezbędnik w utracie kilogramów

    Sięgnij po pestki dyni

    Pestki z dyni to skarbnica cennych wartości odżywczych
    Pestki z dyni to skarbnica cennych wartości odżywczych123RF/PICSEL

    Przepis na dynię w occie z babcinej kuchni

    • 3 kg dyni piżmowej, prowansalskiej lub Hokkaido
    • 1,2 l wody
    • 200 ml octu spirytusowego 10%
    • 14 goździków
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 240 g cukru
    • 1 łyżeczka soli
    1. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki o wielkości 2 cm. W dużym garnku nastawiamy wodę, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy pokrojoną dynię i trzymamy do momentu ponownego zagotowania, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików.
    2. Przechodzimy do przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, goździki i ziele angielskie. Całość gotujemy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlewamy ocet spirytusowy, doprowadzamy do ponownego wrzenia i wyłączamy. Gorącą zalewą wypełniamy po kolei wszystkie słoiki. Dokładnie zakręcamy i stawiamy na ręczniku dnem do góry. Odczekujemy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowana dynia z powodzeniem przetrwa całą jesień w spiżarni, bez konieczności pasteryzowania.

    Z czym podawać dynię w occie?

    Dynię w zalewie octowej wykorzystasz jako dodatek do wielu dań
    Dynię w zalewie octowej wykorzystasz jako dodatek do wielu dań123RF/PICSEL

    Dlaczego dynia w occie ciemnieje?

    Wyborne naleśniki z dyniąInteria KulinariaInteria Kulinaria