Reklama

Reklama

Babeczki

Wspaniałe na domówkę.

Składniki:

Ciasto:

Reklama

●500 g mąki

●4 żółtka

●3/4 szkl. cukru pudru

●250 g zimnego masła

Krem:

masa czekoladowa:

●1/4 szkl. wody

●50 g masła

●25 g kakao

●100 g mleka w proszku

sos karmelowy:

●szkl. cukru

●1/4 szkl. wody

●50 g masła

●120 ml kremówki

●szczypta soli

Do ozdoby: orzechy

Przygotowanie:

1. Ciasto: mąkę, cukier i masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć. Włóż do lodówki na 45 min, po czym wylep foremki na babeczki. Piecz ok. 15 min w 180ºC.

2. Masa czekoladowa do kremu: wodę i masło gotuj 5 min. Ostudź, dodaj mleko i kakao. Wymieszaj. Wstaw do lodówki.

3. Sos karmelowy do kremu: w małym garnuszku połącz cukier i wodę. Wymieszaj. Włóż termometr kuchenny i gotuj (nie mieszając) do 170ºC, aż się zezłoci. Zdejmij, dodaj masło, kremówkę (uwaga, może pryskać!), sól, wymieszaj, ostudź. Sos połącz z masą czekoladową. Otrzymany krem nałóż do babeczek (np. przez rękaw cukierniczy). Ozdób orzechami, ew. polewą czekoladową.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje