Babeczki
Wspaniałe na domówkę.
Składniki:
Ciasto:
●500 g mąki
●4 żółtka
●3/4 szkl. cukru pudru
●250 g zimnego masła
Krem:
masa czekoladowa:
●1/4 szkl. wody
●50 g masła
●25 g kakao
●100 g mleka w proszku
sos karmelowy:
●szkl. cukru
●1/4 szkl. wody
●50 g masła
●120 ml kremówki
●szczypta soli
Do ozdoby: orzechy
Przygotowanie:
1. Ciasto: mąkę, cukier i masło posiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć. Włóż do lodówki na 45 min, po czym wylep foremki na babeczki. Piecz ok. 15 min w 180ºC.
2. Masa czekoladowa do kremu: wodę i masło gotuj 5 min. Ostudź, dodaj mleko i kakao. Wymieszaj. Wstaw do lodówki.
3. Sos karmelowy do kremu: w małym garnuszku połącz cukier i wodę. Wymieszaj. Włóż termometr kuchenny i gotuj (nie mieszając) do 170ºC, aż się zezłoci. Zdejmij, dodaj masło, kremówkę (uwaga, może pryskać!), sól, wymieszaj, ostudź. Sos połącz z masą czekoladową. Otrzymany krem nałóż do babeczek (np. przez rękaw cukierniczy). Ozdób orzechami, ew. polewą czekoladową.