Ten przepis przełamuje nudę. Poznaj szwedzki hit na lato

Mizeria po szwedzku to grillowy hit
Mizeria po szwedzku to grillowy hitNataliya Arzamasova123RF/PICSEL

Mizeria po szwedzku: skandynawski twist, który odmieni twoje ogórki

Czym różni się mizeria po szwedzku od naszej?

Plastry świeżych ogórków ułożone na białym kwadratowym talerzu, leżącym na drewnianym stole.
Cienko pokrojone ogórki, cebulka, ocet. Możesz dorzucić łyżkę lub dwie śmietany dla przełamania smaku123RF/PICSEL

Mizeria po szwedzku

  • 3 ogórki gruntowe lub szklarniowe
  • 1 cebula dymka (lub szalotka)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  1. Umyj ogórki i - jeśli chcesz - obierz ze skórki (nie jest to konieczne).
  2. Pokrój ogórki na bardzo cienkie plasterki - możesz użyć tarki do warzyw lub mandoliny.
  3. Przełóż plasterki do miski, lekko posól i odstaw na około 10 minut - ogórki puszczą sok.
  4. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę dymkę.
  5. Odlej nadmiar wody z ogórków, dodaj cebulę, cukier i ocet.
  6. Dodaj świeżo zmielony pieprz i (opcjonalnie) śmietanę.
  7. Całość dokładnie wymieszaj i schłódź przed podaniem - najlepiej przez 15-20 minut w lodówce.

Zobacz również:

    Do czego pasuje mizeria po szwedzku?

    Co musisz wiedzieć przed wejściem na pokład? Tajniki podróży samolotem z ekspertką Air France-KLMINTERIA.PL