​ Babeczki z bitą śmietaną i owocami leśnymi

Nasz przepis na babeczki jest prosty, a efekt przepyszny. Doskonały deser dla małego smyka alergika.

Babeczki z bitą śmietaną i owocami leśnymi
Babeczki z bitą śmietaną i owocami leśnymi123RF/PICSEL

Składniki:

2 łyżki masła,

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

2 jajka,

2 łyżki cukru,

4 łyżki mąki kukurydzianej,

1 płaska łyżka mąki ryżowej,

2 łyżki błyskawicznych płatków ryżowych,

1 łyżka soku z cytryny,

2 łyżki mleka,

Opakowanie śmietany kremówki 30%,

Dowolne owoce leśne,

Oliwa z oliwek,

Bezglutenowa bułka tarta,

Konfitury z malin,

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z cukrem, dodać jajka, sok z cytryny, mąki wymieszane, mleko, proszek do pieczenia.

Foremki do babeczek posmarować oliwą i posypać bezglutenową bułką tartą. Wypełnić foremki do połowy wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Śmietanę ubić, do każdej babeczki nałożyć małą łyżeczkę konfitur, następnie udekorować bitą śmietaną i owocami leśnymi. Przygotowywać na bieżąco, śmietana szybko opada.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas