Babeczki z bitą śmietaną i owocami leśnymi
Nasz przepis na babeczki jest prosty, a efekt przepyszny. Doskonały deser dla małego smyka alergika.
Składniki:
2 łyżki masła,
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka,
2 łyżki cukru,
4 łyżki mąki kukurydzianej,
1 płaska łyżka mąki ryżowej,
2 łyżki błyskawicznych płatków ryżowych,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki mleka,
Opakowanie śmietany kremówki 30%,
Dowolne owoce leśne,
Oliwa z oliwek,
Bezglutenowa bułka tarta,
Konfitury z malin,
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem, dodać jajka, sok z cytryny, mąki wymieszane, mleko, proszek do pieczenia.
Foremki do babeczek posmarować oliwą i posypać bezglutenową bułką tartą. Wypełnić foremki do połowy wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Śmietanę ubić, do każdej babeczki nałożyć małą łyżeczkę konfitur, następnie udekorować bitą śmietaną i owocami leśnymi. Przygotowywać na bieżąco, śmietana szybko opada.
Smacznego!