Babeczki z jabłkami

Szarlotka w wersji mini.

Odpowiednio układajac plasterki, możesz nadać babeczką atrakcyjną formę
Odpowiednio układajac plasterki, możesz nadać babeczką atrakcyjną formę123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 arkusze (po 35 g) mrożonego ciasta francuskiego
  • 4 małe jabłka
  • 90 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • lody waniliowe do podania

Przygotowanie:

1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto rozmroź i wytnij 4 krążki o śr. 15 cm. Włóż je do okrągłych foremek do pieczenia.

2 Rozpuść masło. Jabłka wydrąż i pokrój w cienkie plasterki. Obtocz je w maśle, cukrze i cynamonie. Następnie rozłóż na cieście (po jednym owocu na babeczkę). Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut, aż ciasto się zrumieni, a jabłka zmiękną i zaczną się karmelizować. Podawaj ciepłe z lodami waniliowymi.

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?