Babeczki z kremem
Lekko, słodko, kolorowo.
Składniki:
Ciasto:
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 2 jajka
- 15 dag mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 30 dag jagód
Krem:
- 150 ml śmietany 30 proc.
- 25 dag serka mascarpone
- szklanka jagód
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, wbij do miseczki, roztrzep widelcem. Jagody umyj, odsącz na sitku. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, sodą, proszkiem do pieczenia. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj jajka, partię mąki i po łyżce mleka. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj jagody, wymieszaj łyżką.
2. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nakładaj porcje masy do 3/4 wysokości formy, piecz przez 25 minut w 180˚C, wyjmij, wystudź.
3. Serek mascarpone zmiksuj z dwiema łyżkami cukru i jagodami. Śmietanę ubij, dodaj cukier puder, ubijaj, aż będzie sztywna. Dodaj do sera z cukrem, delikatnie wymieszaj. Wstaw krem do lodówki na godzinę. Babeczki udekoruj kremem, jagodami i listkami mięty.