Reklama

Reklama

Babeczki z kremem

Lekko, słodko, kolorowo.

Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 2 jajka
  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30 dag jagód

Reklama

Krem:

  • 150 ml śmietany 30 proc.
  • 25 dag serka mascarpone
  • szklanka jagód
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Jajka umyj, wbij do miseczki, roztrzep widelcem. Jagody umyj, odsącz na sitku. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, sodą, proszkiem do pieczenia. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodaj jajka, partię mąki i po łyżce mleka. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj jagody, wymieszaj łyżką.

2. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nakładaj porcje masy do 3/4 wysokości formy, piecz przez 25 minut w 180˚C, wyjmij, wystudź.

3. Serek mascarpone zmiksuj z dwiema łyżkami cukru i jagodami. Śmietanę ubij, dodaj cukier puder, ubijaj, aż będzie sztywna. Dodaj do sera z cukrem, delikatnie wymieszaj. Wstaw krem do lodówki na godzinę. Babeczki udekoruj kremem, jagodami i listkami mięty.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje