Reklama

Reklama

Babka drożdżowa (po 12. miesiącu)

Menu wielkanocne w każdym domu wygląda nieco inaczej. Jednak na większości stołów w tym okresie pojawiają się rozmaicie przyrządzone jajka, pasztety, sałatki oraz wypieki. Proponujemy doskonały przepis na babkę drożdżową.

Składniki:


  • 4 jajka
  • 35 dag cukru
  • 200 g masła
  • 5 dag drożdży
  • 60 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • aromat waniliowy
  • cukier puder (na lukier)

Reklama


Przygotowanie:


Masło rozpuść w rondelku. Ostudź. Do miski wsyp mąkę, zwykły cukier i dodaj drożdże rozrobione w letnim mleku. Wbij całe jajka, dodaj aromat. Składniki wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto oprósz mąką i przełóż do formy. Znów poczekaj, aż wyrośnie.

Piecz ok. 40 min w 180ºC. Udekoruj lukrem z cukru pudru (utartego z odrobiną wrzątku).

Dowiedz się więcej na temat: babka drożdżowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje