Babka kokosowa
Puszysta, ale nie za słodka - wypiek idealny!
Składniki:
Ciasto:
- 34 dag mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka
- 10 dag cukru
- 5 dag masła
- po 5 dag wiórków kokosowych i rodzynek
- 2 dag drożdży
- 2 żółtka
- aromat rumowy
Polewa czekoladowa:
- 5 dag mlecznej czekolady
- po łyżce mleka i margaryny
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: rozkrusz drożdże, dodaj czwartą część cukru, rozetrzyj i poczekaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj piątą część mąki i część podgrzanego mleka - tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki sparz i osącz na sicie. Żółtka utrzyj z pozostałą częścią cukru. Utarte żółtka dodaj do wyrośniętego rozczynu wraz z pozostałą mąką i mlekiem i energicznie wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.
Masło roztop i dodaj do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrób całość. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-45 minut.
Przygotuj polewę czekoladową: włóż składniki do rondla i podgrzewaj, aż się połączą. Potem - cały czas mieszając - zagotuj. Polej ostudzoną babkę ciepłą polewą i posyp wiórkami kokosowymi.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza