Babka "piegusek"

Możesz podać ją z lodami.

Prosta i smaczna domowa babka
Prosta i smaczna domowa babka 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szklanka oleju
  • 250 g twarogu (najlepiej mielonego)
  • szklanka mąki typ 550
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mielonego maku
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki rumu lub brandy
  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

1. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij je na sztywną pianę. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Rodzynki umyj, po czym namocz je w rumie.

2. Żółtka zmiksuj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Miksując dalej, dodawaj stopniowo twaróg, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i rodzynki.

3. Formę do babki posmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.

4. Dodaj do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz ok. 60 minut. Gdy przestygnie, oprósz cukrem pudrem.

Nasza rada

Idealnym dopełnieniem ciasta z dodatkiem maku jest zapach migdałów. Dlatego do każdego warto dodać kilka kropli esencji migdałowej.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas