Babka "piegusek"
Możesz podać ją z lodami.
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- szklanka oleju
- 250 g twarogu (najlepiej mielonego)
- szklanka mąki typ 550
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki mielonego maku
- garść rodzynek
- 2 łyżki rumu lub brandy
- masło i mąka do formy
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij je na sztywną pianę. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Rodzynki umyj, po czym namocz je w rumie.
2. Żółtka zmiksuj na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Miksując dalej, dodawaj stopniowo twaróg, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i rodzynki.
3. Formę do babki posmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
4. Dodaj do ciasta ubite białka, delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz ok. 60 minut. Gdy przestygnie, oprósz cukrem pudrem.
Nasza rada
Idealnym dopełnieniem ciasta z dodatkiem maku jest zapach migdałów. Dlatego do każdego warto dodać kilka kropli esencji migdałowej.