Śmietnik dla teściowej? Brzmi ryzykownie… ale skończyło się pochwałami!

Ciasto śmietnik nie brzmi zachęcająco, ale wbrew pozorom to przepyszne i bardzo proste ciasto.
Ciasto śmietnik nie brzmi zachęcająco, ale wbrew pozorom to przepyszne i bardzo proste ciasto.CanvaProINTERIA.PL

Śmietnik do kawy? Brzmi dziwnie, smakuje bosko!

Jak przygotować ciasto śmietnik?

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • pół szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, ziemnych)
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki rodzynek, żurawiny lub innych bakalii
  • pół szklanki posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych
  • 2 łyżki kakao (opcjonalnie, dla wersji „czekoladowej”)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj olej i mleko, krótko zmiksuj, aż składniki się połączą.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj na dwa razy do masy jajecznej, miksując za każdym razem do połączenia składników, na najmniejszych obrotach lub łyżką.
  4. Teraz dodaj jabłko i wybrane dodatki, takie jak orzechy, bakalie, czekoladę czy wiórki kokosowe. Wymieszaj wszystko delikatnie łyżką.
  5. Przelej przygotowaną masę do formy o wymiarach około 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
  7. Po wystudzeniu możesz ciasto ozdobić lukrem, roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem."
Ciasto śmietnik to doskonały pomysł na wykorzystanie bakalii leżących w kuchennych szafkach.
Ciasto śmietnik to doskonały pomysł na wykorzystanie bakalii leżących w kuchennych szafkach.CanvaProINTERIA.PL
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL