Śmietnik dla teściowej? Brzmi ryzykownie… ale skończyło się pochwałami!
Masz trochę orzechów, rodzynki, zmęczone życiem jabłka i zero chęci na skomplikowane wypieki? Ciasto "Śmietnik" to jednocześnie kulinarna prostota, doskonały smak i podążanie za ideą "zero waste"– czego chcieć więcej?

Śmietnik do kawy? Brzmi dziwnie, smakuje bosko!
Ciasto śmietnik to kulinarne odkrycie, które swoją nazwą może zaskakiwać… ale tylko do momentu pierwszego kęsa. W myśl znanej zasady - nie oceniaj książki po okładce, nie oceniaj też ciasta po jego nazwie!
A skąd taka nietypowa nazwa dla ciasta? Otóż, Śmietnik to ciasto stworzone z… resztek. Ale nie byle jakich! To zbiór kuchennych skarbów - jabłek, bakalii, orzechów, wiórków kokosowych i innych artykułów, które zalegają w szafkach. Razem stworzą zaskakująco spójną, pyszną całość.
Jeśli twoje rodzynki są już trochę po terminie, ale w sumie wyglądają dobrze i szkoda ci ich wyrzucić - teraz masz szansę je zużyć. To ciasto to takie „zero waste” w bardzo smacznej wersji.
Przepis nie wymaga żadnych cukierniczych umiejętności - nawet dzieci mogą się za to zabrać! Przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut (nie licząc pieczenia), a efekt to wilgotne, aromatyczne ciasto z chrupiącymi dodatkami i słodkimi owocami.
To ciasto świetnie sprawdza się na weekendowy deser, szybkie ciasto do kawy albo jako awaryjna słodycz, kiedy goście pukają do drzwi, a ty masz tylko jabłka i resztki bakalii.
Jak przygotować ciasto śmietnik?
Składniki bazowe:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
Dodatki (wybierz około 2-2,5 szklanki razem):
- pół szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, ziemnych)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki rodzynek, żurawiny lub innych bakalii
- pół szklanki posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych
- 2 łyżki kakao (opcjonalnie, dla wersji „czekoladowej”)
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj olej i mleko, krótko zmiksuj, aż składniki się połączą.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj na dwa razy do masy jajecznej, miksując za każdym razem do połączenia składników, na najmniejszych obrotach lub łyżką.
- Teraz dodaj jabłko i wybrane dodatki, takie jak orzechy, bakalie, czekoladę czy wiórki kokosowe. Wymieszaj wszystko delikatnie łyżką.
- Przelej przygotowaną masę do formy o wymiarach około 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto stanie się złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
- Po wystudzeniu możesz ciasto ozdobić lukrem, roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem."
