Babka śmietanowo-pomarańczowa
Z kokosem.
Składniki:
- 1,5 opakowania (po 150 g) śmietany kremówki
- 2,5 filiżanki (po 160 g) cukru
- Szczypta soli
- Opakowanie cukru waniliowego
- 6 jaj
- 1,5 filiżanki oleju (po 150 ml)
- Filiżanka maki (130 g)
- 2 filiżanki (po 140 g) kaszy mammy
- Filiżanka (70 g) wiórków kokosowych
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 160 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- Tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
W misce umieścić pół filiżanki cukru, sól, cukier waniliowy i jajka, ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodać olej i śmietanę. Mąkę, kasze mannę, filiżankę wiórków kokosowych i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Ciasto nałożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (pojemność 2,6 l). Piec w 175 st. C przez 50 minut. 15 minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową. Wyjąć z pieca, odstawić, po 20 minutach wybić z formy i z powrotem umieścić w formie. Kilkakrotnie nakłuć patyczkiem. Sok pomarańczowy zagotować z filiżanka cukru. Babkę równomiernie polać syropem. Odstawić na 1 godzinę i wybić z formy.