Babka śmietanowo-pomarańczowa

Z kokosem.

 

Reklama


Składniki:

  • 1,5 opakowania (po 150 g) śmietany kremówki
  • 2,5 filiżanki (po 160 g) cukru
  • Szczypta soli
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • 1,5 filiżanki oleju (po 150 ml)
  • Filiżanka maki  (130 g)
  • 2 filiżanki (po 140 g) kaszy mammy
  • Filiżanka (70 g) wiórków kokosowych
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 160 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • Tłuszcz i mąka do formy

 Przygotowanie:

 W misce umieścić pół filiżanki cukru, sól, cukier waniliowy i jajka, ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodać olej i śmietanę. Mąkę, kasze mannę, filiżankę wiórków kokosowych i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Ciasto nałożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy (pojemność 2,6 l). Piec w 175 st. C przez 50 minut. 15 minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową. Wyjąć z pieca, odstawić, po 20 minutach wybić z formy i z powrotem umieścić w formie. Kilkakrotnie nakłuć patyczkiem.  Sok pomarańczowy zagotować z filiżanka cukru. Babkę równomiernie polać syropem. Odstawić na 1 godzinę i wybić z formy.

Dowiedz się więcej na temat: Babka śmietanowo-pomarańczowa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje