Babka szpinakowa z czekoladą i migdałami
Zdrowe ciasto.
Składniki:
- 200 g mrożonego szpinaku
- 100 g białej czekolady
- 350 ml oleju słonecznikowego
- 3 jajka
- 200 g + 2 łyżki cukru
- 300 g mąki
- Opakowanie cukru waniliowego
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 100 g migdałów w słupach
- Cukier puder do posypywania
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć. Czekoladę pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. Szpinak zmiksować z olejem. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Szpinak i mąkę dodawać na przemian do ubitych jajek. Dodać migały (łyżkę migdałów odłożyć) i czekoladę.
Ciasto nałożyć do formy wyrównać. Piec w 175 st. C przez godzinę. 2 łyżki cukru skarmelizować, dodać łyżkę migdałów, karmel rozsmarować na papierze do pieczenia. Gotowe ciasto wybić z formy po ok. 10 minutach. Posypać cukrem pudrem, dekorować karmelem.