Babka szpinakowa z czekoladą i migdałami

Zdrowe ciasto.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 100 g białej czekolady
  • 350 ml oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 200 g + 2 łyżki cukru
  • 300 g mąki
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g migdałów w słupach
  • Cukier puder do posypywania

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić, odcisnąć. Czekoladę pokroić i roztopić w gorącej kąpieli. Szpinak zmiksować z olejem. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Szpinak i mąkę dodawać na przemian do ubitych jajek. Dodać migały (łyżkę migdałów odłożyć) i czekoladę.

Ciasto nałożyć do formy wyrównać. Piec w 175 st. C przez godzinę. 2 łyżki cukru skarmelizować, dodać łyżkę migdałów, karmel rozsmarować na papierze do pieczenia. Gotowe ciasto wybić z formy po ok. 10 minutach. Posypać cukrem pudrem, dekorować karmelem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas