Reklama

Reklama

Babka ziemniaczana

Soczysta babka ziemniaczana z pieca, z dodatkiem wędzonego boczku, to idealny przepis na samodzielne danie.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Boczek pokrój i wysmaż na patelni, tak aby był chrupiący i wytopił się z niego nadmiarowy tłuszcz. Pod koniec dorzuć poszatkowaną w piórka cebulę, tak aby się zeszkliła i przeszła aromatem boczku.

Reklama

Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odsącz nadmiar płynu, na przykład gazą. Dodaj jajka, mąkę, przepuszczony przez praskę czosnek i przyprawy. Masę wymieszaj i dodaj boczek z cebulą.

Naczynie żaroodporne natrzyj olejem, wlej masę.

Piecz 90 minut w 180 stopniach.

***
Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: ziemniak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje