Babka ziemniaczana

Aktualizacja

Soczysta babka ziemniaczana z pieca, z dodatkiem wędzonego boczku, to idealny przepis na samodzielne danie. Przygotowuje się ją z masy, którą zapiekamy w piekarniku. Babka ziemniaczana to danie, które nie wymaga ani wiele pracy, ani czasu.

Babka ziemniaczana to podlaski przysmak
Babka ziemniaczana to podlaski przysmak123RF/PICSEL

Babka ziemniaczana - przygotowanie

1. Boczek pokrój i wysmaż na patelni, tak aby był chrupiący i wytopił się z niego nadmiarowy tłuszcz. Pod koniec dorzuć poszatkowaną w piórka cebulę, tak aby się zeszkliła i przeszła aromatem boczku.

2. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odsącz nadmiar płynu, na przykład gazą. Dodaj jajka, mąkę, przepuszczony przez praskę czosnek i przyprawy. Masę wymieszaj i dodaj boczek z cebulą.

3. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem, wlej masę.

4. Piecz 90 minut w 180 stopniach.

Sprawdź też koniecznie inne nasze obiadowe przepisy:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Szwajcarska zupa serowaPolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas