Reklama

Babka ziemniaczana

Soczysta babka ziemniaczana z pieca, z dodatkiem wędzonego boczku, to idealny przepis na samodzielne danie. Przygotowuje się ją z masy, którą zapiekamy w piekarniku. Babka ziemniaczana to danie, które nie wymaga ani wiele pracy, ani czasu.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Babka ziemniaczana - przygotowanie

1. Boczek pokrój i wysmaż na patelni, tak aby był chrupiący i wytopił się z niego nadmiarowy tłuszcz. Pod koniec dorzuć poszatkowaną w piórka cebulę, tak aby się zeszkliła i przeszła aromatem boczku.

2. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odsącz nadmiar płynu, na przykład gazą. Dodaj jajka, mąkę, przepuszczony przez praskę czosnek i przyprawy. Masę wymieszaj i dodaj boczek z cebulą.

3. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem, wlej masę.

4. Piecz 90 minut w 180 stopniach.

Sprawdź też koniecznie inne nasze obiadowe przepisy:

Reklama

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka pasterska

Zobacz także:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ziemniak | babka ziemniaczana | dania obiadowe | Podlasie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy