Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska, inaczej Shepherds Pie, to danie z kuchni irlandzkiej. Cieszy się wielką popularnością w całej Wielkiej Brytanii. Zapiekanka pasterska to idealny sposób, aby nakarmić kilka wygłodniałych osób!

Zapiekanka pasterska jest bardzo sycąca, a jej przygotowanie nie trwa zbyt długo
Zapiekanka pasterska jest bardzo sycąca, a jej przygotowanie nie trwa zbyt długoINTERIA.PL

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g groszku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • oregano, sól, pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 40 g masła
  • 125 ml mleka
  • ser żółty cheddar
  • 150 g pieczarek

Zapiekanka pasterska - przygotowanie

1. Ugotować ziemniaki.

2. Cebulę i marchewkę posiekać w kostkę, czosnek pokroić w plasterki

3. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

4. Dodać zmielone mięso smażyć aż przestanie być różowe, następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: oregano, sól, pieprz oraz sos Worcestershire i liść laurowy, wymieszać i smażyć całość kolejne 5 minut.

5. Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, dodać groszek i bulion, dusić całość aż część płynu odparuje, około 3-4 minuty.

6. Zawartość patelni przełożyć do naczynia do zapiekania.

7. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło, sól, pieprz i śmietankę, zmiksować na gładkie puree.

8. Puree rozłożyć na wierzchu zapiekanki, posypać startym żółtym serem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.

9. Zapiekać około 30 minut aż wierzch zapiekanki nabierze złotego koloru.

Spróbuj też innych zapiekanek:

Zobacz również:

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?