Babka ziemniaczana Ewy Wachowicz - zaskakująca potrawa
Babka kojarzy nam się z deserem, ale co powiecie na jej ziemniaczaną, wytrawną odsłonę?
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 350 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 3 jajka
- 150 g śliwek
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- plastry boczku do wyklejenia foremki
Babka ziemniaczana krok po kroku:
- Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
- Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać.
- Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki.
- Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać.
- Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
- Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku.
- Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.
Polecamy również: Fluffy pancakes - sprawdzony przepis na pyszne puszyste placuszki