Reklama

Reklama

Badania alarmują – Polacy jedzą za mało ryb!

Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. – Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu – zauważa Agnieszka Piskała, najbardziej opiniotwórcza dietetyczka w Polsce. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.

Niepokojące dane

Reklama

Według raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018" średnie spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło w 2017 r. 12,48 kg - o 0,63 kg mniej niż w 2016 r. Polacy rezygnują z jedzenia ryb z bardzo zróżnicowanych powodów, takich jak wysokie ceny czy słaba dostępność świeżych produktów. Co w związku z tym tracimy?

Skarbnica wartości odżywczych

Mięso ryb dostarcza organizmowi ludzkiemu wielu składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. 

- Ryby to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka, które ma odpowiedni zestaw niezbędnych do wzrostu i rozwoju aminokwasów. Ich kolejną zaletą jest zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których największą zawartością charakteryzują się ryby morskie np. śledź czy łosoś. Ryby morskie dostarczają nam również ważnego w diecie jodu, a dodatkowo są bardzo dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B - dodaje Agnieszka Piskała, diet coach, wypowiadająca się dla marki SEKO.

Wybierz dobrze

Zakup świeżej i zdrowej ryby to dla wielu nie lada wyzwanie. Chcąc nabyć odpowiednie jakościowo mięso ryb należy kierować się w sprawdzone i zaufane miejsca, w których zazwyczaj dostawy określone są na konkretne dni tygodnia. Dobrym rozwiązaniem jest również kupowanie przygotowanych już przekąsek czy posiłków od sprawdzonego producenta. - Osoby, które nie wiedzą, gdzie kupić świeżą rybę bądź nie mają czasu gotować, mogą bez obaw sięgać po gotowe przekąski rybne. Przed zakupem warto jest jednak sprawdzić, skąd producent pozyskuje ryby i czy posiada certyfikaty - zaznacza Piskała. Na półkach sklepowych możemy znaleźć szeroki asortyment przetworów rybnych, dlatego warto dokonywać przemyślanych wyborów. 

- Kupując takie artykuły spożywcze warto zwrócić uwagę również na to, co dodatkowo proponuje nam producent. Zachęcam do sięgania po produkty smaczne i bez dodatku konserwantów czy substancji słodzących. Idealnie skomponowane przekąski są doskonałym rozwiązaniem, gdy chcemy zdrowo się odżywiać, a nie mamy czasu samodzielnie przygotowywać swoich posiłków - dodaje dietetyczka.

Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, przez co nie dostarczają swojemu organizmowi wielu składników odżywczych. Czas najwyższy, aby zmienić te przyzwyczajenia i sięgać po pyszne i sprawdzone produkty.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje