Bakłażan pieczony

Zasmakuj w "gruszce miłości".

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 średnie bakłażany,
- 3 pomidory,
- 0,3 dag cebuli,
- 1/2 szklanki oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

Bakłażana naciąć wzdłuż na 4 części, posolić i odstawić na ok. 30 min aby puścił wodę, osączyć na ręczniku papierowym. Cebule pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Część rozmarynu posiekać, resztę zostawić do dekoracji. Na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek, dodać cebulę, przesmażyć, pod koniec smażenia dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką, dusić ok. 1 min. przygotowanym farszem nadziać bakłażany i włożyć do wysmarowango tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 20 min. Danie można podawać także na zimno.
Czas przygotowania 1 h. 15 min.
Przepis na 4 osoby.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas