Bakłażanowe roladki
Pomysł na kolację.

Składniki:
- 1 bakłażan (ok. 50 dag)
- olej do smażenia
- 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonych ziarenek kolendry
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- ostra papryka w proszku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Bakłażan umyj, potnij w podłużne plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Posyp je solą i odłóż na ok. 20 minut, by puściły gorzki sok. Wtedy opłucz je pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha i ew. jeszcze raz lekko posyp solą.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż połowę plastrów bakłażana. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak samo usmaż pozostałe plastry bakłażana.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z orzechami. Dodaj kolendrę i ocet. Dolej tyle wrzątku, by powstała gęsta pasta. Przypraw ją solą, pieprzem i papryką. Plastry bakłażana posmaruj cienko pastą orzechową i zwiń ciasto w rulony.
4. Przed podaniem udekoruj np. natką i połówkami włoskich orzechów.