Reklama

Reklama

Bakłażany i cukinie z farszem

Te pękate albo podłużne warzywa mają kształt wprost stworzony do nadziewania! Po wydrążeniu pomieszczą naprawdę sporą porcję pysznych dodatków.

Łódki z mięsem i kaszą perłową

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 4 większe żółte cukinie (po ok. 50 dag każda)
  • 1 i 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego (gęstego)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 6 pieczarek
  • l 15 dag twardego
  • żółtego sera l sól
  • pieprz
  • sos
  • worchester
  • olej

Sposób przygotowania

1. Kaszę ugotuj według przepisu. Cukinie umyj, przetnij, wydrąż. Środki pokrój w kostkę, smaż 5 minut na 1 łyżce oleju. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, usmaż na 1 łyżce oleju. 

2. Wydrążone łupinki oprósz solą. Posmaruj olejem. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut. 

3. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, połącz z mięsem. Domieszaj natkę, pieczarki, kaszę, jajko, przecier, osączoną kukurydzę, podsmażoną cukinię oraz sól, pieprz i sos worchester. 

4. Farsz nałóż do łupinek. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Posyp nim nafaszerowane cukinie. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 45 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje