Reklama

Reklama

Bakłażany i cukinie z farszem

Te pękate albo podłużne warzywa mają kształt wprost stworzony do nadziewania! Po wydrążeniu pomieszczą naprawdę sporą porcję pysznych dodatków.

Łódki z mięsem i kaszą perłową

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 4 większe żółte cukinie (po ok. 50 dag każda)
  • 1 i 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego (gęstego)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 6 pieczarek
  • l 15 dag twardego
  • żółtego sera l sól
  • pieprz
  • sos
  • worchester
  • olej

Sposób przygotowania

1. Kaszę ugotuj według przepisu. Cukinie umyj, przetnij, wydrąż. Środki pokrój w kostkę, smaż 5 minut na 1 łyżce oleju. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, usmaż na 1 łyżce oleju. 

2. Wydrążone łupinki oprósz solą. Posmaruj olejem. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut. 

3. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, połącz z mięsem. Domieszaj natkę, pieczarki, kaszę, jajko, przecier, osączoną kukurydzę, podsmażoną cukinię oraz sól, pieprz i sos worchester. 

4. Farsz nałóż do łupinek. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Posyp nim nafaszerowane cukinie. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 45 minut.

Reklama

Wegetariańskie miseczki

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 małe okrągłe bakłażany
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 8-10 małych żółtych pomidorków
  • 1 mała papryczka chili
  • oliwa do smażenia i posmarowania bakłażana l
  • sól
  • pieprz
  • suszone zioła do pieczonych warzyw

Sposób przygotowania

1. Bakłażany oczyść, zetnij wierzchy. Wydrąż i oczyść. Miąższ pokrój w kostkę. Wydrążone łupinki, ścięte wierzchy oraz miąższ bakłażanów oprósz solą i odłóż na 15-20 minut. W tym czasie bakłażany puszczą gorzki sok. 

2. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę. Umyte pomidorki podziel na połówki. Chili natnij, oczyść, strączek posiekaj. Cebulę obierz, potnij w piórka. Czosnek obierz, posiekaj. Łupinki, wierzchy oraz miąższ bakłażanów opłucz, dobrze osusz. 

3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, cebulę i chili. Smaż, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj miąższ bakłażanów, paprykę i pomidorki. Oprósz je lekko solą, pieprzem i ziołami. Smaż 5 minut. Farsz przełóż do łupinek. Przykryj wierzchami. Piecz ok. 30 minut w 180°C.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy