Bakłażany i cukinie z farszem
Te pękate albo podłużne warzywa mają kształt wprost stworzony do nadziewania! Po wydrążeniu pomieszczą naprawdę sporą porcję pysznych dodatków.
1. Kaszę ugotuj według przepisu. Cukinie umyj, przetnij, wydrąż. Środki pokrój w kostkę, smaż 5 minut na 1 łyżce oleju. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, usmaż na 1 łyżce oleju.
2. Wydrążone łupinki oprósz solą. Posmaruj olejem. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut.
3. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, połącz z mięsem. Domieszaj natkę, pieczarki, kaszę, jajko, przecier, osączoną kukurydzę, podsmażoną cukinię oraz sól, pieprz i sos worchester.
4. Farsz nałóż do łupinek. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Posyp nim nafaszerowane cukinie. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 45 minut.
1. Bakłażany oczyść, zetnij wierzchy. Wydrąż i oczyść. Miąższ pokrój w kostkę. Wydrążone łupinki, ścięte wierzchy oraz miąższ bakłażanów oprósz solą i odłóż na 15-20 minut. W tym czasie bakłażany puszczą gorzki sok.
2. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę. Umyte pomidorki podziel na połówki. Chili natnij, oczyść, strączek posiekaj. Cebulę obierz, potnij w piórka. Czosnek obierz, posiekaj. Łupinki, wierzchy oraz miąższ bakłażanów opłucz, dobrze osusz.
3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, cebulę i chili. Smaż, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj miąższ bakłażanów, paprykę i pomidorki. Oprósz je lekko solą, pieprzem i ziołami. Smaż 5 minut. Farsz przełóż do łupinek. Przykryj wierzchami. Piecz ok. 30 minut w 180°C.