Bakłażany i cukinie z farszem
Te pękate albo podłużne warzywa mają kształt wprost stworzony do nadziewania! Po wydrążeniu pomieszczą naprawdę sporą porcję pysznych dodatków.

Łódki z mięsem i kaszą perłową
Składniki
- 4 większe żółte cukinie (po ok. 50 dag każda)
- 1 i 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1/2 szkl. przecieru pomidorowego (gęstego)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżka posiekanej natki
- 6 pieczarek
- l 15 dag twardego
- żółtego sera l sól
- pieprz
- sos
- worchester
- olej
Sposób przygotowania
1. Kaszę ugotuj według przepisu. Cukinie umyj, przetnij, wydrąż. Środki pokrój w kostkę, smaż 5 minut na 1 łyżce oleju. Pieczarki oczyść, potnij na kawałeczki, usmaż na 1 łyżce oleju. 2. Wydrążone łupinki oprósz solą. Posmaruj olejem. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut. 3. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, połącz z mięsem. Domieszaj natkę, pieczarki, kaszę, jajko, przecier, osączoną kukurydzę, podsmażoną cukinię oraz sól, pieprz i sos worchester. 4. Farsz nałóż do łupinek. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Posyp nim nafaszerowane cukinie. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz przez 45 minut.

Wegetariańskie miseczki
Składniki
- 4 małe okrągłe bakłażany
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 8-10 małych żółtych pomidorków
- 1 mała papryczka chili
- oliwa do smażenia i posmarowania bakłażana l
- sól
- pieprz
- suszone zioła do pieczonych warzyw
Sposób przygotowania
1. Bakłażany oczyść, zetnij wierzchy. Wydrąż i oczyść. Miąższ pokrój w kostkę. Wydrążone łupinki, ścięte wierzchy oraz miąższ bakłażanów oprósz solą i odłóż na 15-20 minut. W tym czasie bakłażany puszczą gorzki sok.
2. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki opłucz, osusz, pokrój w grubszą kostkę. Umyte pomidorki podziel na połówki. Chili natnij, oczyść, strączek posiekaj. Cebulę obierz, potnij w piórka. Czosnek obierz, posiekaj. Łupinki, wierzchy oraz miąższ bakłażanów opłucz, dobrze osusz.
3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, cebulę i chili. Smaż, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj miąższ bakłażanów, paprykę i pomidorki. Oprósz je lekko solą, pieprzem i ziołami. Smaż 5 minut. Farsz przełóż do łupinek. Przykryj wierzchami. Piecz ok. 30 minut w 180°C.