Reklama

Reklama

Bakłażany z indykiem

Pyszne danie z bakłażanów

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany

Reklama

Do nadzienia:

  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 40 dag udźca  z indyka (bez kości)
  • po 1/2 szklanki kukurydzy i zielonego groszku z puszki
  • 4 łyżki oliwy
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej

Dodatkowo:

  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól, mielony czarny pieprz
  • suszone zioła: oregano, bazylia, kolendra oraz tymianek
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż i posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz je i wytrzyj.

Cebulę obierz, pomidory umyj, oczyść. Warzywa pokrój w kostkę. Udziec opłucz, osusz. Mięso pokrój na kawałki. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy.

Rozgrzej oliwę. Wrzuć kawałeczki indyka, mieszając, usmaż je na rumiano. Dodaj cebulę oraz pomidory i pastę pomidorową. Dołóż kukurydzę i groszek. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Duś 10 minut.

Bakłażany napełnij farszem. Ułóż w formie. Posyp serem. Piecz 30 min w temp. 190 st. Udekoruj miętą.

Dowiedz się więcej na temat: bakłażany | cebula

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje