Bakłażany z indykiem
Pyszne danie z bakłażanów
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
Do nadzienia:
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 40 dag udźca z indyka (bez kości)
- po 1/2 szklanki kukurydzy i zielonego groszku z puszki
- 4 łyżki oliwy
- 3–4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty pomidorowej
Dodatkowo:
- 10 dag startego żółtego sera
- sól, mielony czarny pieprz
- suszone zioła: oregano, bazylia, kolendra oraz tymianek
- mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż. Wydrąż i posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz je i wytrzyj.
Cebulę obierz, pomidory umyj, oczyść. Warzywa pokrój w kostkę. Udziec opłucz, osusz. Mięso pokrój na kawałki. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy.
Rozgrzej oliwę. Wrzuć kawałeczki indyka, mieszając, usmaż je na rumiano. Dodaj cebulę oraz pomidory i pastę pomidorową. Dołóż kukurydzę i groszek. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Duś 10 minut.
Bakłażany napełnij farszem. Ułóż w formie. Posyp serem. Piecz 30 min w temp. 190 st. Udekoruj miętą.