Mięso niczym "podeszwa" lub "trociny"? Jeden składnik rozwiąże ten problem
Delikatne, soczyste i kruche – właśnie takie na ogół powinno być mięso poddane obróbce termicznej. Idealny, wspomniany efekt możemy uzyskać dzięki odpowiedniej marynacie, która rozluźnia włókna mięśniowe w mięsie, nadając świetnego smaku i konsystencji. O czym dokładnie mowa?

Jak kwaśna marynata wpływa na mięso?
Chcąc cieszyć się bardzo dobrym smakiem, ale i konsystencją mięsa przygotowanego na grillu, na patelni czy w piekarniku, warto nieco wcześniej przygotować specjalną marynatę, która sprawi, że każdy kąsek będzie kruchy, ale i soczysty.
Rzecz jasna dobór przypraw do mięsnej marynaty jest istotny i wpływa na smak, ale gdy mowa o konsystencji, powinniśmy wiedzieć, że bardzo duże znaczenie ma tzw. kwaśne środowisko. Innymi słowy, jeśli będziemy marynować mięso w pewnych, bardziej lub mniej kwaśnych składnikach, będzie ono doskonale kruche.
Marynowanie mięsa w "kwaśnym środowisku" sprawia, że m.in. rozluźniają się włókna mięśniowe w mięsie, dzięki czemu jest ono w środku kruche, delikatne, soczyste i po prostu smaczne.
Kwaśna marynata do mięsa. Po które składniki sięgać?
Przygotowanie kwaśnej marynaty do mięsa jest bardzo proste, a niezbędne składniki bez problemu kupimy w niemal każdym sklepie spożywczym. Do zrobienia kwaśnej marynaty do mięsa warto sięgnąć m.in. po jogurt naturalny. Taki składnik świetnie sprawdzi się w przypadku marynowania drobiu. Z powodzeniem możemy użyć również soku z cytryny.
Jeśli zamierzamy zajadać się wieprzowiną lub jagnięciną, dobrym pomysłem będzie użycie kefiru. Z kolei nieco twardsze rodzaje mięs, jak np. wołowina, powinny być marynowana w occie jabłkowym lub occie winnym.

Zobacz również: Przebój wśród przekąsek. Pierwsze znikają ze stołów
Jak robić kwaśną marynatę do mięsa?
Jeśli zamierzamy marynować mięso w jogurcie naturalnym lub kefirze, wystarczy, że wykorzystamy ok. 150-200 g jednego ze wspomnianych składników. Kefir lub jogurt należy przelać do pojemnika lub miski, dodać ulubione przyprawy, odrobinę oliwy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie w marynacie obtaczamy kawałki mięsa, zamykamy w lodówce i zostawiamy do marynowania na kilka godzin, ale nie dłużej niż 24 godz.
Korzystając z octu jabłkowego, do zrobienia marynaty wykorzystajmy 3-4 łyżki tego produktu i łączymy go z przyprawami oraz oliwą.