Bakłażany z pomidorami
Smak lata.
- 2 małe bakłażany,
- 1 cebula,
- 4 pomidory 1 pęczek natki pietruszki,
- kilka gałązek majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki masła,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić na ćwiartki, posolić i odstawić do ocieknięcia na 1 h. Cebulę pokroić w plastry, pomidory w kostkę. Na rozgrzanej łyżce masła zeszklić cebulę i zmiażdżony czosnek, dodać pomidory i chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem. Bakłażany osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym przecięta strona do góry i obłożyć farszem pomidorowym, oprószyć siekaną natką pietruszki. Zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 20 min.
Czas przygotowania 2 h. Przepis na 4 osoby.