Bałwan na słodko i na słono
Przepisy z "Kuchni pełnej cudów" - uwspółcześnionej edytorsko, ale wydanej z poszanowaniem dla oryginału książki bardzo popularnej w latach 70. autorki literatury dziecięcej, Marii Terlikowskiej, ze stylowymi ilustracjami znakomitej rysowniczki Ewy Salamon.
Przepis na bałwana na słodko
Z rodzynków zrobić oczy i guziki. Z kawałków skórki - nos i usta. Laseczkę wanilii rozszczepić na jednym końcu - i to będzie miotła.
Przepis na bałwana na słono
Ser utrzeć z solą i cebulą, ulepić bałwana. Zrobić mu oczy z pieprzu, nos i usta z marchewki, a guziki - z jałowca.
"Kuchnia pełna cudów". Tekst: Maria Terlikowska. Ilustracje: Ewa Salamon. Wydawnictwo Axis Mundi. Premiera: maj 2017 r.