Bałwan na słodko i na słono
Przepisy z "Kuchni pełnej cudów" - uwspółcześnionej edytorsko, ale wydanej z poszanowaniem dla oryginału książki bardzo popularnej w latach 70. autorki literatury dziecięcej, Marii Terlikowskiej, ze stylowymi ilustracjami znakomitej rysowniczki Ewy Salamon.

Przepis na bałwana na słodko
Składniki
- 25 dkg białego sera,
- płaska łyżka stołowa cukru pudru,
- ½ łyżeczki cukru waniliowego,
- 8 rodzynków,
- 2 kawałeczki skórki pomarańczowej,
- 1 laseczka wanilii
Ser utrzeć w miseczce drewnianą łyżką z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym. Jeśli ser za suchy, dodać trochę śmietany. Z gotowej masy ulepić dwie kule. Z większej uformować tułów, a z mniejszej głowę bałwana.
Z rodzynków zrobić oczy i guziki. Z kawałków skórki - nos i usta. Laseczkę wanilii rozszczepić na jednym końcu - i to będzie miotła.
Przepis na bałwana na słono
Składniki
- 25 dkg białego sera,
- łyżka drobniutko posiekanej cebuli,
- sól do smaku,
- 2 ziarnka pieprzu,
- 6 ziarnek jałowca lub angielskiego ziela,
- 2 kawałeczki marchewki
Ser utrzeć z solą i cebulą, ulepić bałwana. Zrobić mu oczy z pieprzu, nos i usta z marchewki, a guziki - z jałowca.

"Kuchnia pełna cudów". Tekst: Maria Terlikowska. Ilustracje: Ewa Salamon. Wydawnictwo Axis Mundi. Premiera: maj 2017 r.