Bananowiec
Pyszne ciasto, idealne do popołudniowej herbatki.

Składniki na 8 porcji:
- 1 i 1/2 paczki biszkoptów, - 1 i 1/2 kostki margaryny, - 3 jajka, - 1 szklanka cukru pudru, - 8 bananów, - 3 galaretki: truskawkowa, cytrynowa, - agrestowa lub kiwi
Przygotowanie:
Każdą galaretkę osobno rozpuścić w bardzo gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Na spód blachy położyć biszkopty. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 3 żółtka oraz banany (kilka pozostawić do dekoracji). Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową, zmiksować, wylać na biszkopty i wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. Białka ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę wiśniową, zmiksować, wylać na zastygniętą masę biszkoptową. Na wierzchu ułożyć pokrojone w talarki banany. Zalać tężejącą galaretką kiwi lub agrestową. Ciasto chłodzić w lodówce do chwili, aż galaretki zupełnie stężeją.
Czas przygotowania 60 minut