Bananowiec
Pyszne ciasto bez pieczenia, które przyrządzisz w kilka chwil. Krem dosłownie rozpływa się w ustach, a smak bananów doskonale komponuje z serkiem mascarpone i czekoladą.
Sposób przygotowania:
1. Banany obierz ze skórki, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, aby nie ściemniały. Kremówkę ubij na sztywno. Serek mascarpone zmiksuj razem z cukrem pudrem do smaku. Połącz z ubitą kremówką.
2. Podłużną formę wyłóż folią spożywczą. Na spodzie umieść 1/3 masy serowo-śmietanowej. Rozłóż banany. Przykryj je resztą masy, formując ją w kopiec. Odstaw do zastudzenia.
3. Do rondelka włóż łyżkę masła. Dodaj połamaną na małe kawałki czekoladę. Ogrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
4. Upraż na suchej patelni i posiekaj 5 dag migdałów. Deser polej tężejącą czekoladą, posyp migdałami.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!