Reklama

Reklama

Bandurjanki z Podkarpacia

Znasz ten przysmak? Jeśli nie, koniecznie wypróbuj przepis!

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4-5 osób

Składniki - placki

  • 40 dag półtłustego twarogu
  • 1/2 kg mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • listki bazylii

Składniki - sos

  • 1 mały serek naturalny homogenizowany typu light
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2-3 rzodkiewki

Sposób przygotowania

1. Placki: ziemniaki obierz, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj na drobnej tarce, przełóż na sitko, by ociekły z soku. Po 15 minutach wymieszaj z jajkiem, mąką, papryką i czosnkiem. Twaróg pokrusz na grudki i domieszaj do masy ziemniaczanej. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut, znowu wymieszaj. Olej rozgrzej na patelni, kładź porcje masy, formując placki. Usmaż na rumiano  z obu stron. Osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Trzymaj w cieple. 

2. Sos: serek wymieszaj ze śmietaną. Warzywa umyj i osusz. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, rzodkiewki z ogonków. Odkrój kilka plasterków ogórka. Wszystkie pozostałe warzywa pokrój drobniutko. Domieszaj do sera, dopraw solą  i pieprzem. Schłodź. Placki podawaj przełożone sosem, udekorowane ogórkiem i bazylią.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy