Bandurjanki z Podkarpacia
Znasz ten przysmak? Jeśli nie, koniecznie wypróbuj przepis!
Sposób przygotowania
1. Placki: ziemniaki obierz, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj na drobnej tarce, przełóż na sitko, by ociekły z soku. Po 15 minutach wymieszaj z jajkiem, mąką, papryką i czosnkiem. Twaróg pokrusz na grudki i domieszaj do masy ziemniaczanej. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut, znowu wymieszaj. Olej rozgrzej na patelni, kładź porcje masy, formując placki. Usmaż na rumiano z obu stron. Osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Trzymaj w cieple.
2. Sos: serek wymieszaj ze śmietaną. Warzywa umyj i osusz. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, rzodkiewki z ogonków. Odkrój kilka plasterków ogórka. Wszystkie pozostałe warzywa pokrój drobniutko. Domieszaj do sera, dopraw solą i pieprzem. Schłodź. Placki podawaj przełożone sosem, udekorowane ogórkiem i bazylią.