Barmbrack
Irlandzki chlebek z rodzynkami – wegetariański.
W Irlandii na Halloween tradycyjnie w bochenku barmbrack zapieka się różne przedmioty. Jeśli w swoim kawałku znajdziesz groch, będzie to oznaczało, że w tym roku nie staniesz na ślubnym kobiercu,a pierścionek wróży coś przeciwnego. Jeśli znajdziesz drewniany patyczek, twoje małżeństwo będzie nieszczęśliwe, a moneta - co za ulga! - przepowiada bogactwo.
Przygotowanie
W misce wymieszaj herbatę, rodzynki, żurawinę, skórkę cytrynową i pomarańczową, przykryj całość przezroczystą folią i zostaw na 2 godziny.Po tym czasie odcedź rodzynki, żurawinę i skórkę i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 160°C. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki, na środku zrób dołek. W drugiej misce zmieszaj odcedzone owoce, masło, mleko i jajka i przełóż do dołka w pierwszej misce. Mieszaj, aż otrzymasz wilgotną masę. Przełóż ją do natłuszczonej formy o średnicy 20 centymetrów i wciśnij "wróżby" w głąb ciasta. Piecz 35-45 minut, aż wierzch stężeje. Posmaruj miodem i włóż do piekarnika jeszcze na 2 minuty.
Przed podaniem pozwól, by barmbrack lekko ostygł.Podawaj pokrojony z dodatkiem masła, jabłka i sera, według uznania.
Przepis pochodzi z książki "Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis. To pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania.