Barmbrack

Barmbrack to typowa potrawa irlandzka
Barmbrack to typowa potrawa irlandzkamateriały prasowe

Składniki

  • 500 ml angielskiej albo cejlońskiej
  • herbaty, schłodzonej
  • 115 g rodzynek
  • 75 g suszonej żurawiny, porzeczek lub wiśni
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej, drobno pokrojonej
  • 250 g mąki
  • 50 g jasnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • 85 g masła, plus trochę do natłuszczenia formy
  • 60 ml pełnotłustego mleka
  • 1 jajko, ubite
  • przedmioty‑wróżby, każdy zawinięty w papier do pieczenia
  • 80 ml ciepłego miodu

do podania

  • irlandzkie masło
  • kawałki jabłka
  • dojrzały ser cheddar

Przygotowanie

Okładka książki "Śniadanka z czterech stron świata"
Okładka książki "Śniadanka z czterech stron świata"materiały prasowe
Prosty chleb na zakwasieInteria KulinariaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?