Barmbrack
Irlandzki chlebek z rodzynkami – wegetariański.

W Irlandii na Halloween tradycyjnie w bochenku barmbrack zapieka się różne przedmioty. Jeśli w swoim kawałku znajdziesz groch, będzie to oznaczało, że w tym roku nie staniesz na ślubnym kobiercu,a pierścionek wróży coś przeciwnego. Jeśli znajdziesz drewniany patyczek, twoje małżeństwo będzie nieszczęśliwe, a moneta - co za ulga! - przepowiada bogactwo.
Składniki
- 500 ml angielskiej albo cejlońskiej
- herbaty, schłodzonej
- 115 g rodzynek
- 75 g suszonej żurawiny, porzeczek lub wiśni
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 łyżki skórki pomarańczowej, drobno pokrojonej
- 250 g mąki
- 50 g jasnego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonych goździków
- 85 g masła, plus trochę do natłuszczenia formy
- 60 ml pełnotłustego mleka
- 1 jajko, ubite
- przedmioty‑wróżby, każdy zawinięty w papier do pieczenia
- 80 ml ciepłego miodu
do podania
- irlandzkie masło
- kawałki jabłka
- dojrzały ser cheddar
Przygotowanie
W misce wymieszaj herbatę, rodzynki, żurawinę, skórkę cytrynową i pomarańczową, przykryj całość przezroczystą folią i zostaw na 2 godziny.Po tym czasie odcedź rodzynki, żurawinę i skórkę i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 160°C. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki, na środku zrób dołek. W drugiej misce zmieszaj odcedzone owoce, masło, mleko i jajka i przełóż do dołka w pierwszej misce. Mieszaj, aż otrzymasz wilgotną masę. Przełóż ją do natłuszczonej formy o średnicy 20 centymetrów i wciśnij "wróżby" w głąb ciasta. Piecz 35-45 minut, aż wierzch stężeje. Posmaruj miodem i włóż do piekarnika jeszcze na 2 minuty. Przed podaniem pozwól, by barmbrack lekko ostygł.Podawaj pokrojony z dodatkiem masła, jabłka i sera, według uznania.
Przepis pochodzi z książki "Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis. To pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania.
