Barszcz po podlasku
Regionalny przepis na barszcz.
Składniki na 9 porcji:
- po 10 suszonych grzybów i suszonych śliwek,
- 2 buraki,
- marchewka, cebula,
- 1/2 główki małej kapusty białej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, cukier,
- sok z cytryny lub ocet winny,
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. Umyte grzyby i śliwki włożyć do osobnych rondelków, zalać wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić, oba wywary zostawić. Umyte buraki upiec w piekarniku. Obrać, pokroić w cienkie słupki. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów i ze śliwek, gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę.
2. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać marchewkę i chwilę smażyć, mieszając. Potem dołożyć pokrojone w paseczki grzyby, koncentrat pomidorowy, wlać 2-3 szklanki gorącej wody i gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Włożyć śliwki, połączyć z ugotowaną kapustą i burakami. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować kilka minut.
Czas przygotowania:
70 minut
1 porcja: 106 kcal