Barszcz ukraiński
Barszcz zza naszej wschodniej granicy staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Nic w tym dziwnego - jest nie tylko pożywny, ale i wyjątkowo smaczny. Jedna miska zupy pełnej warzyw może posłużyć za cały obiad.

Składniki
- podstawowe:
- po jednej cebuli, pietruszce i marchewce
- kawałek selera
- 1/4 kapusty włoskiej
- 3 czerwone buraki
- 2 litry bulionu
- puszka białej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- ugotowane ziemniaki
- przyprawy i dodatki:
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz, sól
- pomidor lub kilka łyżek pomidorów z puszki
- łyżka soku z cytryny
- kwaśna śmietana 18%
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę. Dodaj starte warzywa i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 4 minuty.
Obierz buraki i pokrój je w kosteczkę. Wrzuć do garnka i zalej gorącym bulionem. Zagotuj.
Poszatkuj kapustę i dodaj do zupy wraz z odsączoną z zalewy fasolką, obranymi ząbkami czosnku. Dodaj przyprawy.
Kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut aż jarzyny będą miękkie.
Dodaj pokrojonego w kosteczkę pomidora lub pomidory z puszki. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Na sam koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i kwaśną śmietaną.