Reklama

Reklama

Barszcz ukraiński

Barszcz zza naszej wschodniej granicy staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Nic w tym dziwnego - jest nie tylko pożywny, ale i wyjątkowo smaczny. Jedna miska zupy pełnej warzyw może posłużyć za cały obiad.

Składniki dla: 5 porcji

Składniki - podstawowe:

  • po jednej cebuli, pietruszce i marchewce
  • kawałek selera
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 3 czerwone buraki
  • 2 litry bulionu
  • puszka białej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ugotowane ziemniaki

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz, sól
  • pomidor lub kilka łyżek pomidorów z puszki
  • łyżka soku z cytryny
  • kwaśna śmietana 18%

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Reklama

W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę. Dodaj starte warzywa i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 4 minuty.

Obierz buraki i pokrój je w kosteczkę. Wrzuć do garnka i zalej gorącym bulionem. Zagotuj.

Poszatkuj kapustę i dodaj do zupy wraz z odsączoną z zalewy fasolką, obranymi ząbkami czosnku. Dodaj przyprawy.

Kiedy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut aż jarzyny będą miękkie.

Dodaj pokrojonego w kosteczkę pomidora lub pomidory z puszki. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Na sam koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i kwaśną śmietaną.

Dowiedz się więcej na temat: Barszcz ukraiński

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje