Reklama

Reklama

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

Przysmak w każdym domu.

Składniki:

  • 1,5 kg buraków, 1 l bulionu
  • suszone grzyby, 1 cebula
  • liście laurowe, ziarna pieprzu, ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku, ocet winny
  • po 30 dag kiszonej kapusty i mąki, masło, sól, pieprz, żółtko

Przygotowanie:

1. Buraki wyszoruj, opłucz i osusz. Zawiń w folię aluminiową. Piecz w temp. 180 st. około godziny. Odwiń, ostudź i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę.

Reklama

2. Suszone grzyby (20- -25 sztuk) ugotuj w niewielkiej ilości wody. Kilka odłóż do zupy, resztę posiekaj. Wywar z gotowania grzybów połącz z bulionem. Dodaj buraki, opieczoną cebulę, odłożone grzyby, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe i 6 ziaren pieprzu. Gotuj na małym ogniu, aż barszcz nabierze intensywnej barwy.

3. Dodaj czosnek i 2 łyżki octu. Dopraw zupę solą, cukrem i, ewentualnie, mielonym pieprzem. Przed podaniem zupę odcedź i podgrzej, ale nie gotuj, bo straci kolor.

4. Na łyżce masła przesmaż kiszoną kapustę. Podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości. Osącz, drobno posiekaj. Połącz z grzybami, łyżką masła, solą i pieprzem do smaku.

5. Z mąki, żółtka, 5 dag masła, szczypty soli i 160 ml gorącej wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko, wytnij kółka. Na środek każdego nałóż farsz. Zlep uszka. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Podawaj do gorącego barszczu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje