Reklama

Reklama

Barszczyk czerwony

Jeśli nie masz swojej sprawdzonej receptury na barszcz to koniecznie wypróbuj ten przepis

Składniki

  • 3–4 czerwone buraki
  • 1 małe kwaskowe jabłko
  • 1 mała cebula
  • 6 szkl. wody
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Sposób przygotowania

1. Wodę zagotuj. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój na kawałeczki. Buraki obierz, opłucz, potem potnij je w drobną kostkę. 

2. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij w garnku na mocno rozgrzanym oleju. Następnie dodaj buraki i jabłko. Do składników w garnku dołóż listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wsyp cukier, trochę soli oraz pieprzu. Smaż razem jeszcze chwilę, mieszając. Całość zalej wrzącą wodą. Poczekaj, aż wywar zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 25 minut. Pod koniec gotowania zupę przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem i sokiem z cytryny. 

3. Gotowy barszczyk przecedź przez sitko. Podawaj z pasztecikami grzybowymi albo pikantnymi ciastkami francuskimi. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje