Barszczyk czerwony
Jeśli nie masz swojej sprawdzonej receptury na barszcz to koniecznie wypróbuj ten przepis
Sposób przygotowania
1. Wodę zagotuj. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój na kawałeczki. Buraki obierz, opłucz, potem potnij je w drobną kostkę.
2. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij w garnku na mocno rozgrzanym oleju. Następnie dodaj buraki i jabłko. Do składników w garnku dołóż listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wsyp cukier, trochę soli oraz pieprzu. Smaż razem jeszcze chwilę, mieszając. Całość zalej wrzącą wodą. Poczekaj, aż wywar zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 25 minut. Pod koniec gotowania zupę przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem i sokiem z cytryny.
3. Gotowy barszczyk przecedź przez sitko. Podawaj z pasztecikami grzybowymi albo pikantnymi ciastkami francuskimi.