Barszczyk czerwony
Jeśli nie masz swojej sprawdzonej receptury na barszcz to koniecznie wypróbuj ten przepis

Składniki
- 3–4 czerwone buraki
- 1 małe kwaskowe jabłko
- 1 mała cebula
- 6 szkl. wody
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
Sposób przygotowania
1. Wodę zagotuj. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój na kawałeczki. Buraki obierz, opłucz, potem potnij je w drobną kostkę. 2. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij w garnku na mocno rozgrzanym oleju. Następnie dodaj buraki i jabłko. Do składników w garnku dołóż listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wsyp cukier, trochę soli oraz pieprzu. Smaż razem jeszcze chwilę, mieszając. Całość zalej wrzącą wodą. Poczekaj, aż wywar zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 25 minut. Pod koniec gotowania zupę przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem i sokiem z cytryny. 3. Gotowy barszczyk przecedź przez sitko. Podawaj z pasztecikami grzybowymi albo pikantnymi ciastkami francuskimi.