Barszczyk czerwony

Jeśli nie masz swojej sprawdzonej receptury na barszcz to koniecznie wypróbuj ten przepis

Barszcz czerwony
Barszcz czerwony123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wodę zagotuj. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój na kawałeczki. Buraki obierz, opłucz, potem potnij je w drobną kostkę. 

2. Cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij w garnku na mocno rozgrzanym oleju. Następnie dodaj buraki i jabłko. Do składników w garnku dołóż listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wsyp cukier, trochę soli oraz pieprzu. Smaż razem jeszcze chwilę, mieszając. Całość zalej wrzącą wodą. Poczekaj, aż wywar zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 25 minut. Pod koniec gotowania zupę przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem i sokiem z cytryny. 

3. Gotowy barszczyk przecedź przez sitko. Podawaj z pasztecikami grzybowymi albo pikantnymi ciastkami francuskimi.

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas