Barszczyk z owczym serem

Smaczny i bardzo zdrowy!

Składniki

  • 4 czerwone buraki
  • 3 łyżki oliwy 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 5 szkl. bulionu
  • 4 łyżki orzeszków piniowych albo słonecznika
  • 8 łyżek gęstego jogurtu
  • 20 dag owczego sera
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania

Ziemniaki oraz buraki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej mocno oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa. Smaż je ok. 5 minut, mieszając. Zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut. Często mieszaj. Ugotowane do miękkości warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko, dodając przy tym jeszcze trochę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Barszcz przypraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz octem balsamicznym. Gotową zupę rozlej do miseczek. Udekoruj kleksami jogurtu. Ew. zupę lekko przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Posyp grubo pokruszonym owczym serem oraz orzeszkami piniowymi albo pestkami słonecznika. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje