Barszczyk z owczym serem
Smaczny i bardzo zdrowy!
Sposób przygotowania
Ziemniaki oraz buraki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej mocno oliwę. Wrzuć przygotowane warzywa. Smaż je ok. 5 minut, mieszając. Zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień. Gotuj pod przykryciem jeszcze 30 minut. Często mieszaj. Ugotowane do miękkości warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko, dodając przy tym jeszcze trochę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Barszcz przypraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru oraz octem balsamicznym. Gotową zupę rozlej do miseczek. Udekoruj kleksami jogurtu. Ew. zupę lekko przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Posyp grubo pokruszonym owczym serem oraz orzeszkami piniowymi albo pestkami słonecznika.