Batatowa piramidka
Bataty są zdrowsze od ziemniaków. W takiej wersji są równie pyszne!

Składniki
- 6 łyżek serka wiejskiego light (same grudki, bez śmietanki)
- 1 dość duży batat
- 7-8 łyżek niemielonych otrębów
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 łyżka ostrego keczupu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- olej (najlepiej kokosowy) do smażenia
- pomidorki koktajlowe i natka pietruszki albo trybula do dekoracji
3-4 osób
Sposób przygotowania
1. Batat obierz, umyj i osusz. Zetrzyj na wiórki. Serek wiejski krótko zmiksuj z otrębami i jajkami. Wymieszaj ze startym batatem, mąką i sodą. Połącz z cebulą, keczupem i przyprawami. Masę odstaw na 20-30 minut. 2. Pomidorki umyj i osusz (możesz je krótko zgrillować na suchej, dobrze rozgrzanej patelni grillowej). Na zwykłej patelni rozpuść odrobinę oleju. Łyżką moczoną w zimnej wodzie nałóż porcje ciasta. Smaż, aż zrumienią się z obu stron. 3. Ułóż w piramidkę, udekoruj pomidorkami i zieleniną.