Batoniki czekoladowo-kokosowe
Batoniki z ziarnami zbóż można wszędzie zabrać ze sobą, by naładować się energią. Płatki owsiane i daktyle są dobrym źródłem błonnika i wspomagają trawienie.

Składniki
- 30 g ryżu preparowanego
- 130 g płatków owsianych
- drobno starta skórka z 2 pomarańczy
- 70 g płatków z suszonego kokosa
- 190 g syropu ryżowego
- 300 g suszonych daktyli, posiekanych, namaczanych w ciepłej wodzie przez 20 minut i odsączonych
- 120 g pokrojonej w kawałki ciemnej czekolady o zawartości kakao co najmniej 70%
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę o wymiarach 18 x 28 cm papierem do pieczenia. Piecz płatki owsiane 8-10 minut do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj ryż preparowany, płatki kokosowe i płatki owsiane. Wlej syrop ryżowy i wsyp daktyle, wymieszaj, rozbijając ewentualne grudki. Rozłóż równą warstwę mieszanki na blasze. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem ze skórką pomarańczową. Przelej na blachę. Przed pokrojeniem schłodź w lodówce.
Przepis pochodzi z książki "Zielona seria. Tylko olej kokosowy", J. Oldfield. "Zielona seria" to zestaw nowoczesnych i praktycznych poradników z atrakcyjnymi pomysłami, jak szybko zrobić niebanalny, oryginalny, a przede wszystkim wartościowy posiłek, zgodnie z obraną dietą.