Batoniki czekoladowo-kokosowe

Batoniki z ziarnami zbóż można wszędzie zabrać ze sobą, by naładować się energią. Płatki owsiane i daktyle są dobrym źródłem błonnika i wspomagają trawienie.

Batoniki czekoladowe
Batoniki czekoladowemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż blachę o wymiarach 18 x 28 cm papierem do pieczenia. Piecz płatki owsiane 8-10 minut do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj ryż preparowany, płatki kokosowe i płatki owsiane. Wlej syrop ryżowy i wsyp daktyle, wymieszaj, rozbijając ewentualne grudki. Rozłóż równą warstwę mieszanki na blasze. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej razem ze skórką pomarańczową. Przelej na blachę. Przed pokrojeniem schłodź w lodówce.

Przepis pochodzi z książki "Zielona seria. Tylko olej kokosowy", J. Oldfield. "Zielona seria" to zestaw nowoczesnych i praktycznych poradników z atrakcyjnymi pomysłami, jak szybko zrobić niebanalny, oryginalny, a przede wszystkim wartościowy posiłek, zgodnie z obraną dietą.  

Przepis na zdrowe batoniki z żurawinąInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas