Batoniki migdałowo-imbirowe
Na podwieczorek.

Składniki na 15 porcji:
- 25 dag migdałów, - 10 dag świeżego imbiru lub 2 łyżki imbiru w proszku, - 1/2 kostki masła, - 1 i 1/2 szklanki cukru, - 3 łyżki miodu, - tabliczka gorzkiej czekolady.
Przyrządzanie:
Migdały wysypać do rondelka, sparzyć i pozostawić w wodzie na kilka minut. Odsączyć. Ostudzić i zdjąć z każdego skórkę. Migdały pokroić w słupki lub na kawałki. Świeży imbir obrać i zetrzeć na tarce. Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Wsypać migdały, imbir - gotować około 5 minut, cały czas mieszając. Gorącą masę wlać na blachę wyłożoną pergaminem. Gdy masa przestygnie, pokroić ją w prostokąty, odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać na kawałki i stopić. Batoniki zanurzać do połowy w czekoladzie. 1 porcja - 190 kcal Czas przygotowania: 30 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!