Bawarski gulasz piwny

Solidny i smaczny obiad.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • Pół pęczka zielonej cebulki
  • Butelka (330 ml) jasnego piwa
  • 400 ml bulionu
  • 1 łyżka kminu
  • 800 g ziemniaków
  • Sól
  • 2 czerwone papryki
  • Pieprz, słodka papryka
  • 2 łyżki musztardy
  • 100 g śmietany
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na sklarowanym maśle. Zieloną cebulkę pokroić, połowę odłożyć, resztę dodać do smażącego się mięsa. Wlać piwo i bulion, doprawić kminem. Gotować 1 godzinę.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do gulaszu 15 minut przed końcem gotowania. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zaciągnąć śmietaną i musztardą. 5 minut przed końcem gotowania dodać pozostałą cebulkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, przesmażyć ziemniaki i posypać je posiekana natką pietruszki. Gulasz podawać z ziemniakami.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas