Bawarski gulasz piwny
Solidny i smaczny obiad.
Składniki na 4 porcje:
- 800 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżka sklarowanego masła
- Pół pęczka zielonej cebulki
- Butelka (330 ml) jasnego piwa
- 400 ml bulionu
- 1 łyżka kminu
- 800 g ziemniaków
- Sól
- 2 czerwone papryki
- Pieprz, słodka papryka
- 2 łyżki musztardy
- 100 g śmietany
- Pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na sklarowanym maśle. Zieloną cebulkę pokroić, połowę odłożyć, resztę dodać do smażącego się mięsa. Wlać piwo i bulion, doprawić kminem. Gotować 1 godzinę.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do gulaszu 15 minut przed końcem gotowania. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zaciągnąć śmietaną i musztardą. 5 minut przed końcem gotowania dodać pozostałą cebulkę. Łyżkę masła roztopić na patelni, przesmażyć ziemniaki i posypać je posiekana natką pietruszki. Gulasz podawać z ziemniakami.