Bazyliowe gnocchi
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób pyszne gnocchi.
Ziemniaki obrać, opłukać, potem gotować w posolonej wodzie przez około 20 minut. Miękkie ziemniaki odcedzić i trochę przestudzone, ale jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę. Odstawić na 15 minut. W tym czasie cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce rozgrzanej oliwy.
Cebulę wymieszać z pomidorami z puszki i śmietaną, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać serek ricotta. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Kilka zostawić do dekoracji, a resztę zmiksować w blenderze z pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Masę ziemniaczaną wymieszać z 1 i 1/2 łyżeczki soli, 5 dag parmezanu i musem bazyliowym. Wbić jajko, wsypać mąkę. Zagnieść ciasto na kluseczki. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i utworzyć wałeczki. Pokroić je na kawałeczki o szerokości ok. 1 i 1/2 cm. Każdy kawałek lekko przycisnąć widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek.
Gnocchi wrzucać partiami na posolony wrzątek. Gotować 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim ugotowane kluseczki. Zdjąć z ognia, posypać je solą oraz pieprzem i ułożyć na talerzach. Sos pomidorowy podgrzać, polać nim kluseczki. Gotowe danie posypać pozostałym parmezanem, a następnie udekorować odłożonymi świeżymi listkami bazylii.