Reklama

Reklama

Bazyliowe pierożki

Małe pierożki wypełnione po brzegi pysznym farszem z serka ricotty i aromatycznej bazylii. Zachwycą każdego fana włoskich smaków. Wypróbuj nasz przepis!

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 30 dag serka ricotta
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 3 suszone pomidory z oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej z łyżeczką soli. Dodaj jajko, masło oraz ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieć gładkie ciasto, odłóż pod przykryciem na 15 minut. 

2. Serek rozetrzyj. Dodaj drobno posiekaną bazylię i poszatkowane suszone pomidory. Farsz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj. Kieliszkiem lub szklanką wytnij kółka. Napełnij je farszem, zlep pierożki. Gotuj z solą 2 min od wypłynięcia.

Dowiedz się więcej na temat: Pierożki | bazyliowe pierożki | pierożki z bazylią | bazylia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje