Bez jajek i mleka. W Światowy Dzień Naleśnika nie pomijaj tego przepisu

Podstawowa receptura na naleśniki wymaga połączenia mąki, mleka, jajek, wody oraz soli. A gdyby tak wyeliminować jajka i mleko? Czy z pozostałych składników uzyskamy odpowiednio delikatne, a zarazem chrupiące ciasto? Z okazji Dnia Naleśnika, który obchodzimy 2 lutego, już teraz poddaj próbie tę nietypową kombinację i sprawdź, czy efekt cię zaskoczy.

Przygotuj ciasto na naleśniki z dwóch składników
Przygotuj ciasto na naleśniki z dwóch składników123RF/PICSEL

Co można dodać do ciasta na naleśniki zamiast jajek?

Dzień Naleśnika to doskonała okazja, by zaszyć się w kuchni i przygotowywać aromatyczne oraz  chrupiące placki, które połączymy ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Zanim jednak ukryjemy w nich ulubione farsze, trzeba przygotować mieszankę na ciasto.

Podstawowy przepis na naleśniki wymaga jedynie dodatku mąki, mleka i jajek. Co zrobić, gdy zabraknie ostatniego składnika? Puste opakowanie po jajkach nie powinno być powodem do paniki. Doświadczone panie domu jak z rękawa sypią pomysłami na szybkie zastąpienie ich w mieszance naleśnikowej. Czy ciasto na naleśniki wyjdzie bez jajka? Osoby o większym doświadczeniu kulinarnym polecają przede wszystkim:

  • ¼ szklanki rozdrobnionego lub zmielonego tofu (zastępuje 1 jajko),
  • połączenie jednej łyżeczki sody z jedną łyżeczką octu jabłkowego,
  • dodanie musu owocowego, np. z jabłek,
  • wmieszanie do masy namoczonych w wodzie płatków owsianych, siemienia lnianego lub nasion chia.

Czy można zrobić naleśniki na wodzie bez mleka?

Choć wydaje się, że usmażenie naleśników choćby bez odrobiny mleka skończy się fiaskiem i wyrzuceniem składników do kosza, nic bardziej mylnego. Okazuje się, że istnieje kilka ciekawych alternatyw dla popularnego produktu. Co ważne, część z nich jest bezpieczna dla osób na diecie roślinnej, a także wszystkich, którzy nie tolerują nabiału. Jeśli akurat w lodówce skończyło się mleko, warto sięgnąć po:

Czym zastąpić mleko w cieście naleśnikowym?
Czym zastąpić mleko w cieście naleśnikowym?123RF/PICSEL
  • maślankę,
  • wodę (zwykłą lub gazowaną),
  • napój roślinny (owsiany, migdałowy, ryżowy, sojowy)

Jak zrobić naleśniki bez jajek i mleka?

Składniki na naleśniki bez dodatku jajek i mleka

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • szczypta soli (do naleśników wytrawnych),
  • szczypta cukru pudru (do naleśników na słodko).

Smażenie naleśników bez mleka i jajek

  1. Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do dużej miski. Następnie stopniowo dolewamy do niej wodę i mieszamy za pomocą miksera ustawionego na wolne obroty.
  2. Zależnie od preferencji, do masy możemy dodać szczyptę soli lub cukru pudru. Na sam koniec miksowania dolewamy jeszcze łyżkę oleju.
  3. Patelnię do naleśników porządnie rozgrzewamy, a następnie wylewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego bez jajek i mleka.
  4. Mieszankę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni patelni, zwiększamy moc palnika i smażymy  do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od patelni.
  5. Po przewróceniu naleśnika na drugą stronę dajemy mu jeszcze kilka minut i wykładamy na talerz. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas