Bez jajek i mleka. W Światowy Dzień Naleśnika nie pomijaj tego przepisu
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Podstawowa receptura na naleśniki wymaga połączenia mąki, mleka, jajek, wody oraz soli. A gdyby tak wyeliminować jajka i mleko? Czy z pozostałych składników uzyskamy odpowiednio delikatne, a zarazem chrupiące ciasto? Z okazji Dnia Naleśnika, który obchodzimy 2 lutego, już teraz poddaj próbie tę nietypową kombinację i sprawdź, czy efekt cię zaskoczy.
Spis treści:
Co można dodać do ciasta na naleśniki zamiast jajek?
Dzień Naleśnika to doskonała okazja, by zaszyć się w kuchni i przygotowywać aromatyczne oraz chrupiące placki, które połączymy ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Zanim jednak ukryjemy w nich ulubione farsze, trzeba przygotować mieszankę na ciasto.
Podstawowy przepis na naleśniki wymaga jedynie dodatku mąki, mleka i jajek. Co zrobić, gdy zabraknie ostatniego składnika? Puste opakowanie po jajkach nie powinno być powodem do paniki. Doświadczone panie domu jak z rękawa sypią pomysłami na szybkie zastąpienie ich w mieszance naleśnikowej. Czy ciasto na naleśniki wyjdzie bez jajka? Osoby o większym doświadczeniu kulinarnym polecają przede wszystkim:
- ¼ szklanki rozdrobnionego lub zmielonego tofu (zastępuje 1 jajko),
- połączenie jednej łyżeczki sody z jedną łyżeczką octu jabłkowego,
- dodanie musu owocowego, np. z jabłek,
- wmieszanie do masy namoczonych w wodzie płatków owsianych, siemienia lnianego lub nasion chia.
Czy można zrobić naleśniki na wodzie bez mleka?
Choć wydaje się, że usmażenie naleśników choćby bez odrobiny mleka skończy się fiaskiem i wyrzuceniem składników do kosza, nic bardziej mylnego. Okazuje się, że istnieje kilka ciekawych alternatyw dla popularnego produktu. Co ważne, część z nich jest bezpieczna dla osób na diecie roślinnej, a także wszystkich, którzy nie tolerują nabiału. Jeśli akurat w lodówce skończyło się mleko, warto sięgnąć po:
- maślankę,
- wodę (zwykłą lub gazowaną),
- napój roślinny (owsiany, migdałowy, ryżowy, sojowy)
Jak zrobić naleśniki bez jajek i mleka?
Składniki na naleśniki bez dodatku jajek i mleka
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- szczypta soli (do naleśników wytrawnych),
- szczypta cukru pudru (do naleśników na słodko).
Smażenie naleśników bez mleka i jajek
- Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do dużej miski. Następnie stopniowo dolewamy do niej wodę i mieszamy za pomocą miksera ustawionego na wolne obroty.
- Zależnie od preferencji, do masy możemy dodać szczyptę soli lub cukru pudru. Na sam koniec miksowania dolewamy jeszcze łyżkę oleju.
- Patelnię do naleśników porządnie rozgrzewamy, a następnie wylewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego bez jajek i mleka.
- Mieszankę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni patelni, zwiększamy moc palnika i smażymy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od patelni.
- Po przewróceniu naleśnika na drugą stronę dajemy mu jeszcze kilka minut i wykładamy na talerz. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Sprawdź również: