Bez jajek i mleka. W Światowy Dzień Naleśnika nie pomijaj tego przepisu

Przygotuj ciasto na naleśniki z dwóch składników
Przygotuj ciasto na naleśniki z dwóch składników123RF/PICSEL

Co można dodać do ciasta na naleśniki zamiast jajek?

Zobacz również:

    • ¼ szklanki rozdrobnionego lub zmielonego tofu (zastępuje 1 jajko),
    • połączenie jednej łyżeczki sody z jedną łyżeczką octu jabłkowego,
    • dodanie musu owocowego, np. z jabłek,
    • wmieszanie do masy namoczonych w wodzie płatków owsianych, siemienia lnianego lub nasion chia.

    Czy można zrobić naleśniki na wodzie bez mleka?

    Czym zastąpić mleko w cieście naleśnikowym?
    Czym zastąpić mleko w cieście naleśnikowym?123RF/PICSEL
    • maślankę,
    • wodę (zwykłą lub gazowaną),
    • napój roślinny (owsiany, migdałowy, ryżowy, sojowy)

    Jak zrobić naleśniki bez jajek i mleka?

    • 2 szklanki mąki pszennej,
    • 2 szklanki wody,
    • 1 łyżka oleju roślinnego,
    • szczypta soli (do naleśników wytrawnych),
    • szczypta cukru pudru (do naleśników na słodko).
    1. Zaczynamy od przesiania mąki pszennej do dużej miski. Następnie stopniowo dolewamy do niej wodę i mieszamy za pomocą miksera ustawionego na wolne obroty.
    2. Zależnie od preferencji, do masy możemy dodać szczyptę soli lub cukru pudru. Na sam koniec miksowania dolewamy jeszcze łyżkę oleju.
    3. Patelnię do naleśników porządnie rozgrzewamy, a następnie wylewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego bez jajek i mleka.
    4. Mieszankę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni patelni, zwiększamy moc palnika i smażymy  do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od patelni.
    5. Po przewróceniu naleśnika na drugą stronę dajemy mu jeszcze kilka minut i wykładamy na talerz. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat