Domowy przepis na pizzę. Tak pyszny, że zawsze piekę w blaszce XXL

Jak przygotować domową pizzę na dużą blachą?
Jak przygotować domową pizzę na dużą blachą?123RF/PICSEL

Na czym piec pizzę w warunkach domowych?

Zobacz również:

    • blacha - tradycyjne wyposażenie piekarnika nie ma takiej funkcjonalności jak tradycyjne piece do pizzy. Nie oznacza to jednak niepowodzenia w próbie upieczenia własnego placka z dodatkami. Wykorzystując blachę do pieczenia, warto umieścić ją w dolnej lub środkowej komorze urządzenia. W ten sposób zapewnimy ciastu stały i równomierny dopływ powietrza, dzięki czemu lepiej się dopiecze;
    • kamień do pizzy - ciasto upieczone na kamieniu będzie potrzebowało mniej czasu w piekarniku, a do tego wyjdzie bardziej chrupiące. Po włożeniu specjalnego kamienia do piekarnika temperatura rozłoży się równomiernie. To także dobry patent na utrzymanie pizzy w cieple jeszcze przed wyłożeniem jej na stół.

    Pizza na dużą blachę - przepis

    • 750 g mąki pszennej
    • 30 g świeżych drożdży
    • 1 szklanka letniej wody
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki oliwy
    Jakich składników potrzebujemy do przygotowania domowej pizzy na dużą blachę?
    Jakich składników potrzebujemy do przygotowania domowej pizzy na dużą blachę?123RF/PICSEL
    • 100 g koncentratu pomidorowego
    • 4 łyżki keczupu
    • 50 ml wody
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1 łyżeczka majeranku
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki
    • szczypta papryczki chilli
    • sól i pieprz.
    • 400 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 2-3 łyżki oliwy
    • 250 g tartego żółtego sera
    • 100 g szynki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania pizzy na dużą blachę

    1. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz dolewamy letnią wodę. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
    2. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Jeśli zaczyn nie zmieni swojej konsystencji, musimy powtórzyć krok pierwszy ponownie.
    3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn oraz oliwę. Delikatnie mieszamy łyżką, a następnie przechodzimy do wyrabiania dłońmi.
    4. Ciasto na pizzę wyrabiamy 5-10 minut, a następnie wkładamy do czystego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
    5. W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę i smażymy na patelni do zrumienienia. Pod koniec obróbki termicznej doprawiamy solą oraz pieprzem.
    6. Małą miseczkę napełniamy koncentratem, dodajemy keczup, zioła, przyprawy, cukier, czosnek oraz wodę i mieszamy. W ten sposób powstanie sos pomidorowy do pizzy.
    7. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, a następnie przenosimy na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Placek smarujemy sosem i kładziemy na wierzchu dodatki.
    8. W jakiej temperaturze piec pizzę? Pizzę pieczemy na dolnej lub środkowej półce piekarnika nagrzanego do 250 st. C (grzanie góra-dół) przez 5-10 minut. Smacznego!