Domowy przepis na pizzę. Tak pyszny, że zawsze piekę w blaszce XXL
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Jak wywołać uśmiech na twarzy starszych i młodszych członków rodziny? Przygotuj doskonałą pizzę, która smakuje lepiej, niż w niejednej pizzerii. Puszyste i chrupiące ciasto, ulubione dodatki i aromatyczne przyprawy tworzą kompozycję doskonałą. Wystarczy kilka minut w piekarniku, by obłędny zapach otulił wszystkie pomieszczenia w domu.
Spis treści:
Na czym piec pizzę w warunkach domowych?
Profesjonalny piec do pizzy osiąga temperaturę nawet 500 st. C. W standardowych kuchennych piekarnikach nie mamy szansy ustawić tak wysokiego poziomu grzania. Czy oznacza to, że nie możemy się cieszyć smakiem domowej pizzy? Nic bardziej mylnego. Jeśli chcemy upiec własnoręcznie przygotowaną pizzę w piekarniku, możemy skorzystać z dwóch dostępnych akcesoriów. Należą do nich:
blacha - tradycyjne wyposażenie piekarnika nie ma takiej funkcjonalności jak tradycyjne piece do pizzy. Nie oznacza to jednak niepowodzenia w próbie upieczenia własnego placka z dodatkami. Wykorzystując blachę do pieczenia, warto umieścić ją w dolnej lub środkowej komorze urządzenia. W ten sposób zapewnimy ciastu stały i równomierny dopływ powietrza, dzięki czemu lepiej się dopiecze;
Pizza na dużą blachę - przepis
Składniki na ciasto drożdżowe
- 750 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Sos pomidorowy na pizzę
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki keczupu
- 50 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta papryczki chilli
- sól i pieprz.
Dodatki
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oliwy
- 250 g tartego żółtego sera
- 100 g szynki
- sól i pieprz
Sprawdź: Domowa pizza na dwa sposoby
Sposób przygotowania pizzy na dużą blachę
- Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz dolewamy letnią wodę. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Jeśli zaczyn nie zmieni swojej konsystencji, musimy powtórzyć krok pierwszy ponownie.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięty zaczyn oraz oliwę. Delikatnie mieszamy łyżką, a następnie przechodzimy do wyrabiania dłońmi.
- Ciasto na pizzę wyrabiamy 5-10 minut, a następnie wkładamy do czystego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- W międzyczasie pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę i smażymy na patelni do zrumienienia. Pod koniec obróbki termicznej doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Małą miseczkę napełniamy koncentratem, dodajemy keczup, zioła, przyprawy, cukier, czosnek oraz wodę i mieszamy. W ten sposób powstanie sos pomidorowy do pizzy.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy, a następnie przenosimy na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Placek smarujemy sosem i kładziemy na wierzchu dodatki.
- W jakiej temperaturze piec pizzę? Pizzę pieczemy na dolnej lub środkowej półce piekarnika nagrzanego do 250 st. C (grzanie góra-dół) przez 5-10 minut. Smacznego!
Sprawdź również: