Bez stania przy dymiącej patelni. Pannukakku – fińskie słodkie śniadanie

Jak przyrządzić pannukakke - fińskie pieczone naleśniki?
Jak przyrządzić pannukakke - fińskie pieczone naleśniki?123RF/PICSEL

Pannukakku - niezbędne produkty

  • 4 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • świeże owoce
  • syrop klonowy lub czekoladowy

Fiński naleśnik - przepis

Podstawą pannukakke jest dobre ciasto naleśnikowe
Podstawą pannukakke jest dobre ciasto naleśnikowe123RF/PICSEL
  1. Całe jajka wbijamy do miski i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach. W trakcie mieszania dosypujemy partiami cukier zwykły i z dodatkiem wanilii.
  2. Masę jajeczną ubijamy do momentu aż stanie się bardzo jasna i puszysta. Kolejnym etapem będzie stopniowe dodawanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Składniki mokre i suche mieszamy tylko do momentu, w którym znikną grudki mąki. Kiedy tak się stanie, dolewamy mleko i ponownie miksujemy na gładkie ciasto.
  4. Ciasto przelewamy do okrągłej lub kwadratowej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2000 st. C.
  5. Pannukakku pieczemy przez ok. 25-30 minut. W tym czasie nabierze odpowiedniej puszystości, a wierzch zdąży się przyrumienić.
  6. Kiedy upłynie ostatnia minuta pieczenia, wyjmujemy danie z piekarnika i odkładamy na blat do lekkiego przestudzenia.

Z czym podawać gotowe fińskie naleśniki?

„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat