Beza Pavlova z sezonowymi owocami

Lato dobiega końca, dzień staje się coraz krótszy, ale nie smućmy się! Powitajmy jesień z pomocą królowej bez – czyli Bezą Pavlova.

Beza Pavlova
Beza Pavlovamateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.

2. Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce.

Smacznego!

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas