Beza z kremem
Idealna letnia propozycja - miks słodyczy i owocowego orzeźwienia.
Składniki
- 4 białka
- 12 dag cukru kryształu
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 10 dag cukru pudru
- 5 dag orzechów laskowych
- 400 ml kremówki 36 procent
- 30 dag mieszanych owoców sezonowych (jagody, jeżyny,brzoskwinie)
- 1 opakowanie polewy z ciemnej czekolady
Przygotowanie
1. Mocno schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, partiami dosypuj 10 dag cukru kryształu. Dodaj sok z cytryny. Cukier puder wymieszaj w osobnej miseczce razem z drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Dodaj do piany. Jeszcze chwilę ubijaj.
2. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 2 okręgi, wypełnij je ubitą pianą. Wstaw do piekarnika. Piecz blaty bezowe ok. 50 minut w temp. 150 st. Następnie wyłącz piekarnik i dosuszaj bezy przy uchylonych drzwiczkach przez kilkanaście minut.
3. Kremówkę zagotuj razem z resztą cukru kryształu. Zdejmij z ognia, wystudź, a potem wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Ubij na sztywno. 4Owoce przebierz, opłucz. Brzoskwinie pozbaw pestek, pokrój. Bezy przełóż częścią masy oraz owoców.
4.Udekoruj pozostałym kremem śmietanowym, resztą owoców i rozpuszczoną polewą z czekolady.