Reklama

Reklama

Bezowe torciki z aksamitnymi kremami

Beza z kremem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Można ją przygotować na wiele sposobów. Oto trzy najsmaczniejsze propozycje!

Cytrynowy torcik bezowy z czekoladową bitą śmietaną

Czas przyrządzenia: 18 min
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 1 cytryna
  • 1 i 1/2 tabliczki białej czekolady
  • figi i małe beziki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Śmietanę mocno podgrzej (ale nie zagotuj!). Przelej do miseczki. Wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź. Wstaw do lodówki.

Reklama

2. Białka ubij z octem na sztywno. Ciągle ubijając, wsyp cukier,  a potem obie mąki. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Narysuj kółka (każde o śr. ok. 26 cm).

3. Masę bezową włóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij po 1/2 masy na każde kółko. Piecz 5 minut w 180 st. Zmniejsz temp. do 140 st. Piecz 50 minut.

4. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj je do śmietany. Ubij na sztywno. Blaty przełóż kremem. Udekoruj pokrojonymi figami i bezikami.

Dobre rady cukiernika

Blaty bezowe lepiej wyrosną, jeśli przed ubijaniem białek dodasz do nich sporą szczyptę proszku  do pieczenia.

Cytrynę potnij na  4 cząstki, a nie na połówki. Dzięki temu wyciśniesz z owocu więcej soku.

Gotowe suche blaty bezowe i małe beziki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni lub mrozić. W takim wypadku najlepiej jest je wykorzystać w ciągu miesiąca.

Bezy po przełożeniu kremem trzeba zjeść w ciągu kilku godzin (2-3), bo szybko wilgotnieją.

Dowiedz się więcej na temat: tort bezowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje