Beza z kremem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Można ją przygotować na wiele sposobów. Oto trzy najsmaczniejsze propozycje!
1. Śmietanę mocno podgrzej (ale nie zagotuj!). Przelej do miseczki. Wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź. Wstaw do lodówki.
2. Białka ubij z octem na sztywno. Ciągle ubijając, wsyp cukier, a potem obie mąki. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Narysuj kółka (każde o śr. ok. 26 cm).
3. Masę bezową włóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij po 1/2 masy na każde kółko. Piecz 5 minut w 180 st. Zmniejsz temp. do 140 st. Piecz 50 minut.
4. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj je do śmietany. Ubij na sztywno. Blaty przełóż kremem. Udekoruj pokrojonymi figami i bezikami.
Blaty bezowe lepiej wyrosną, jeśli przed ubijaniem białek dodasz do nich sporą szczyptę proszku do pieczenia.
Cytrynę potnij na 4 cząstki, a nie na połówki. Dzięki temu wyciśniesz z owocu więcej soku.
Gotowe suche blaty bezowe i małe beziki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni lub mrozić. W takim wypadku najlepiej jest je wykorzystać w ciągu miesiąca.
Bezy po przełożeniu kremem trzeba zjeść w ciągu kilku godzin (2-3), bo szybko wilgotnieją.