Bezowe torciki z aksamitnymi kremami

Beza z kremem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Można ją przygotować na wiele sposobów. Oto trzy najsmaczniejsze propozycje!

Cytrynowy torcik bezowy z czekoladową bitą śmietaną
Cytrynowy torcik bezowy z czekoladową bitą śmietaną123RF/PICSEL

Cytrynowy torcik bezowy z czekoladową bitą śmietaną

Sposób przygotowania:

1. Śmietanę mocno podgrzej (ale nie zagotuj!). Przelej do miseczki. Wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź. Wstaw do lodówki.

2. Białka ubij z octem na sztywno. Ciągle ubijając, wsyp cukier,  a potem obie mąki. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Narysuj kółka (każde o śr. ok. 26 cm).

3. Masę bezową włóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij po 1/2 masy na każde kółko. Piecz 5 minut w 180 st. Zmniejsz temp. do 140 st. Piecz 50 minut.

4. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj je do śmietany. Ubij na sztywno. Blaty przełóż kremem. Udekoruj pokrojonymi figami i bezikami.

Dobre rady cukiernika

Blaty bezowe lepiej wyrosną, jeśli przed ubijaniem białek dodasz do nich sporą szczyptę proszku  do pieczenia.

Cytrynę potnij na  4 cząstki, a nie na połówki. Dzięki temu wyciśniesz z owocu więcej soku.

Gotowe suche blaty bezowe i małe beziki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni lub mrozić. W takim wypadku najlepiej jest je wykorzystać w ciągu miesiąca.

Bezy po przełożeniu kremem trzeba zjeść w ciągu kilku godzin (2-3), bo szybko wilgotnieją.

Orzechowy torcik bezowy z dwoma masami

Orzechowy torcik bezowy z dwoma masami
Orzechowy torcik bezowy z dwoma masami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Białka schłodź. Potem wymieszaj je z octem. Ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania porcjami wsyp szklankę cukru.

2. Orzechy zmiksuj  w malakserze, wymieszaj z bezą. Trzy tortownice wyłóż pergaminem. Do każdej nałóż porcję bezy.

3. Blaty wygładź, piecz 40 minut w 140 st. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Czekoladę stop. Śmietanę połącz z serkiem i resztą cukru, ubij.

4. Do połowy kremu dodaj czekoladę. Blaty przełóż jasnym kremem. Tort posmaruj kremem czekoladowym i zrób z niego rozetki. Udekoruj orzechami.

Waniliowy torcik bezowy z kremem karpatkowym

Waniliowy torcik bezowy z kremem karpatkowym
Waniliowy torcik bezowy z kremem karpatkowym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wstaw do lodówki. Wszystkie białka (w sumie sześć) połącz z sokiem oraz solą. Ubij, porcjami dosypując 1 szkl. cukru.

2. Pianę połącz mąką. Na blasze przykrytej pergaminem narysuj kółko (32 cm). Posmaruj je bezą. Pośrodku zrób wgłębienie na krem. Piecz 1 godzinę w 130 st.

3. Żółtka ubij z resztą cukru, proszkiem budyniowym i 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej masę żółtkową. Gotuj, mieszając,  aż zgęstnieje. Wystudź.

4. Truskawki pokrój. Budyń utrzyj z masłem. Krem wyciśnij przez szprycę na bezę. Obłóż owocami. Udekoruj czekoladowymi ozdobami i migdałami.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas