Bezpieczne mięso
Aby mięso zachowało wszystkie swoje walory zdrowotne i nie zaszkodziło maluszkowi, podczas zakupów i przechowywania trzeba przestrzegać następujących zasad:

● staraj się kupować mięso w sprawdzonych sklepach i firmowych stoiskach masarni.
● wybieraj produkty pakowane próżniowo - masz wówczas gwarancję, że nie uległy one zanieczyszczeniu mikroorganizmami na żadnym z etapów produkcji i dystrybucji.
● jeżeli zdecydujesz się na zakup mięsa, które nie jest ofoliowane, pamiętaj, że musisz zużyć je w ciągu 2-3 dni.
● surowe mięso przechowuj w lodówce w temperaturze od 0 do +4°C. Jeżeli zdecydujesz się je zamrozić, możesz przechowywać je do 3 miesięcy (w zamrażarce, w temperaturze -18°C)
● kupując mięso dla dziecka, wybieraj produkty z certyfikatem jakości, np. PQS, QMP, QAFP lub pozytywną opinią Centrum Zdrowia Dziecka - takie oznaczenia dają pewność, że mięso było kontrolowane na każdym etapie produkcji i jest całkowicie bezpieczne dla maleństwa.