Biała czy brązowa skorupka: które jajka kupować?

Wiele osób woli kupować jajka określonego koloru. Niektórzy uważają, że brązowe skorupki świadczą o większej zawartości składników odżywczych, podczas gdy inni preferują jedzenie jajek o białych skorupkach. Czy ich kolor ma wpływ na smak jajek? Które jajka lepiej kupować? Ostatnimi czasy wykryto, że kolor skorupek jajek nie ma żadnego wpływu na ich wartość odżywczą. Nie ma też znaczenia dla ich jakości, smaku czy innych właściwości. Dlaczego jajka w brązowych skorupkach są zatem o wiele droższe, jeśli nie mają większej wartości odżywczej? Odpowiedź jest dość prosta.

jajka białe czy brązowe
jajka białe czy brązowe© Photogenica

Wzrost ceny jajek w brązowych skorupkach

brązowe jajka
© Photogenica

Kury znoszące brązowe jajka są znacznie większe od tych, które znoszą białe jajka. Tak, na kolor jajka ma wpływ gatunek kury, która jej zniosła. Każdy gatunek ma wrodzone predyspozycje do znoszenia jajek właściwego im koloru. W przemyśle drobiarskim jest to znany fakt. Na przykład biało upierzone kury z gatunku Leghor znoszą białe jajka. Kury z gatunku karmazyn (Rhode Island Reds) znoszą jajka brązowe. Farmerzy bardzo szybko są w stanie stwierdzić, który gatunek kur będzie znosił jaja w danym kolorze.

jajka
© Photogenica

Produkcja brązowych jajek wymaga większej ilości pożywienia dostarczanej kurom. Dzięki temu mają uzyskać większy rozmiar. Dodatkowe wymagania i pokarm, jaki należy dostarczyć takim kurom, stanowi duży wydatek dla farmerów. Farmerzy przerzucają ten koszt na klientów, dlatego też hodowla brązowych jajek należy do intratnych inwestycji. Zapotrzebowanie na nie wciąż rośnie, wraz z rozpowszechniającą się informacją o ich rzekomej zwiększonej wartości odżywczej. Aby oddać im sprawiedliwość, trzeba dodać, że znajduje się w nich śladowa ilość kwasów tłuszczowych omega – 3. Ilość ta jest jednak tak niewielka, że nie ma wpływu na wartość odżywczą jajka.

Czy istnieje związek pomiędzy kolorem piór kur a rodzajem jajek, które znoszą?

jajka brązowe
© Photogenica

Istnieje przekonanie, że kury o ciemniejszych piórach i czerwonych plamkach przy uszach znoszą brązowe jajka. Z drugiej strony, uważa się, jak wspomniano wcześniej, że białe kury znoszą białe jajka. Badacze twierdzą jednak, że przekonania te nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. Według nich wszystko zależy od genetyki, nie od koloru piór kury.

Jakie jajko jest lepsze?

białe jajka
© Photogenica

Klienci zwykle kupują takie jajka, jakie kupowali ich rodzice. Zaopatrywanie swojej rodziny w takie same jajka, na jakich się wyrosło, dla wielu osób jest bardziej komfortowe. Kury znoszące brązowe jajka wymagają więcej zachodu, ale nie wpływa to na ich smak. Białe jajka są tak samo zdrowe, jak brązowe, choć nie mają tak pięknego, „organicznego” koloru.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas