Biała kiełbasa w piwnej kąpieli

Kiełbasa i piwo - czy to idealne połączenie? Z pewnością dla wielu osób tak! Choć to danie nie należy do dietetycznych, niekiedy można pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa!

Kiełbasa zapiekana w piwie to eksplozja smaków!
Kiełbasa zapiekana w piwie to eksplozja smaków! 123RF/PICSEL

Kawałki kiełbasy włóż do garnka, zalej wodą o temperaturze 75-80°C (tak aby kiełbasa była całkowicie przykryta). Postaw na małym ogniu i trzymaj tak przez 15 minut.

Woda powinna tylko lekko "mrugać", a nie gotować się. W przeciwnym razie kiełbasa może popękać.

Sparzoną kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Podlej połową piwa. Musztardę wymieszaj z miodem, oliwą i passatą. Przypraw rozmarynem i ew. odrobiną soli. Posmaruj tym kiełbaski. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Zapiekaj ok. 20 minut. W czasie pieczenia polewaj resztą piwa.***
Zobacz również: 

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     

"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas